:

Szerző: Barna József

2003. június 26. 10:18

Gyenge eredményekről számolt be a 3Com

[WSJ] A 3Com tegnap hozta nyilvánosságra negyedik pénzügyi negyedéves eredményeit. A hálózati berendezéseket gyártó vállalat vesztesége éves szinten emelkedett, de jelentősen csökkent az előző negyedévhez képest. Az árbevétel azonban -- elsősorban az ázsiai és az európai forgalom csökkenése miatt -- meredeken visszaesett.

[WSJ] A 3Com tegnap hozta nyilvánosságra negyedik pénzügyi negyedéves eredményeit. A hálózati berendezéseket gyártó vállalat vesztesége éves szinten emelkedett, de jelentősen csökkent az előző negyedévhez képest. Az árbevétel azonban -- elsősorban az ázsiai és az európai forgalom csökkenése miatt -- meredeken visszaesett.

A 3Com a május 30-án véget ért negyedik pénzügyi negyedévben 175 millió dolláros árbevételt ért el, szemben a tavalyi év bázisidőszakának 294,8 millió dolláros és a korábbi negyedév 244,9 millió dolláros forgalmával. A vállalat vesztesége 38,4 millió dollárra, részvényenként 11 centre rúgott, míg egy évvel korábban 23,8 millió dollár, részvényenként 7 cent, illetőleg a megelőző negyedévben 79,2 millió dollár, részvényenként 22 cent volt. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők részvényenként 12 centes veszteséget jeleztek előre.

A 3Com hálózati üzletágának árbevétele a harmadik negyedévhez képest 21 százalékkal 130 millió dollárra csökkent: a forgalom Európában 33, míg Ázsiában 31 százalékkal esett vissza. A vállalat az ázsiai eladások csökkenését részben az atípusos tüdőgyulladás (SARS) hatásainak tudta be, noha abban szerepet játszott a riválisok agresszív árstratégiája is. A tavalyi bázisidőszak eredményeit gyarapította az időközben értékesített CommWorks részleg is, mely akkor 43,7 millió dolláros forgalmat ért el.

Bruce Claflin elnök-vezérigazgató kiábrándítónak nevezte az eredményeket, és elmondta, hogy a 3Com a következő hat hónap során tovább igyekszik csökkenteni kiadásait. Mind mondta: "Az árbevételnek és a bruttó haszonrésnek egyaránt növekednie kell a pénzügyi év során". A vállalat a hónap közepén jelentette be, hogy az igen gyenge kerelet miatt megválik alkalmazottainak 10 százalékától.

Claflin egyben közölte, hogy a kínai Huawei Technologieszal alapított vegyesvállalattól komoly eredményeket vár a pénzügyi év során. A 3Com a jövő hónapban kezdi meg a Huawei termékeinek forgalmazását, míg a közös termékek eladásai először a novemberben véget érő pénzügyi negyedév eredményeiben mutatkozhatnak meg. Claflin elmondása szerint e hálózati berendezések minősége vetekszik a Cisco Systems termékeiével, míg áruk átalagosan 25 százalékkal alacsonyabb azokénál.

A 3Com vezetői nem adtak előrejelzést a jelenlegi, első pénzügyi negyedévre vonatkozóan, ám amint azt Mark Slaven pénzügyi vezérigazgató elmondta: nem várható jelentős javulás a szezonálisan gyenge negyedév során. A vállalat részvényeinek árfolyama tegnap a rendes kereskedésben 0,19 százalékkal 4,80 dollárra csökkent, majd a tőzsdezárás után 4,77 dollárra esett vissza.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 03:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.