Szerző: Bodnár Ádám

2003. június 25. 12:30

Az Oracle tovább emelné a tétet

Lawrence J. Ellison
Larry Ellison
Az Oracle AppsWorld rendezvényen tartott beszédében Larry Ellison, az Oracle elnök-vezérigazgatója nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a vállalat tovább emelje a PeopleSoft részvényeire tett felvásárlási ajánlatát.

Ellison szerint az Oracle továbbra is elkötelezett a PeopleSoft megszerzése mellett. Beszédében biztosította a PeopleSoft ügyfeleit, hogy sikeres felvásárlás esetén "ársemleges" körülmények között térhetnek át az Oracle saját üzleti alkalmazásaira. Az Oracle elnök-vezérigazgatója szerint a jelenlegi, 6,3 milliárd dolláros készpénzes ajánlat "értékarányos és fair". Arra a kérdésre, hogy az Oracle esetleg ráígérne a jelenlegi ajánlatra, Ellison azt válaszolta: "soha ne mondd hogy soha".

Amint arról beszámoltunk, az Oracle június 18-án részvényenként 19,50 dollárra emelte a PeopleSoft papírjaira tett felvásárlási ajánlatát, így a készpénzes akvizíciós ügylet értéke már 6,3 milliárd dollár lehet. Korábban az Oracle 5,1 milliárd dollárt, azaz részvényenként 16 dollárt kínált a PeopleSoftért. A PeopleSoft igazgatótanácsa -- trösztellenes aggodalmakra és a cég érdekeire hivatkozva -- mindkét ajánlatot elutasította.

Az elnök-vezérigazgató cáfolta azokat a találgatásokat, amelyek szerint az Oracle azért kívánja megvásárolni a PeopleSoftot, hogy leplezze az üzleti alkalmazásokat fejlesztő és értékesítő üzletágának gyengeségeit. Elemzők szerint az Oracle-nek mindeképpen erősítenie kell ezen üzletágát, mert az adatbáziskezelő-részleg teljesítménye az utóbbi időben látványosan csökkent.

Ellison tagadta, hogy az Oracle csak az adatbáziskezelő üzletág gyengélkedése miatt vásárolná fel a PeopleSoftot. Mindazonáltal a kutatások azt támasztják alá, hogy az Oracle adatbáziskezelő népszerűsége az utóbbi időben csökkent, az IBM jelentős piaci részesedést nyert az Oracle kárára, az alsó kategóriában pedig a Microsoft és a nyílt forrású megoldások fenyegetik az Oracle pozícióit.

Az üzleti alkalmazások piacán az Oracle jelenleg második helyen áll az SAP mögött. Az AMR Research szerint az üzleti alkalmazások piacán az SAP 7,4 milliárd dolláros becsült idei forgalommal vezet, az Oracle-től 2,6 milliárd dolláros ilyen jellegű bevéltelt várnak. Ellison szerint reális esély van arra, hogy az Oracle megelőzze az SAP-t, a felmérések szerint azonban az Oracle még a PeopleSoft felvásárlása után is csak távolról szemlélheti az SAP üzleti alkalmazásokból származó bevételét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról