Szerző: Bodnár Ádám

2003. június 5. 12:31

Már 2004-ben piacra kerülhetnek az NTT DoCoMo üzemanyagcellás mobiltelefonjai

Az NTT DoCoMo arra számít, hogy már 2004-ban piacra dobhatja első mobiltelefonjait, amelyeket akkumulátor helyett üzemanyagcella táplál. Ez jelentősen megnövelheti a harmadik generációs FOMA mobilszolgáltatás népszerűségét, ugyanis a felhasználók egyelőre főleg azért nem váltanak 3G-re, mert a telefonok akkumulátoros üzemideje lényegesen kisebb a csúcskategóriás 2,5G készülékekénél.

Az NTT DoCoMo arra számít, hogy már 2004-ban piacra dobhatja első mobiltelefonjait, amelyeket akkumulátor helyett üzemanyagcella táplál. Ez jelentősen megnövelheti a harmadik generációs "FOMA" mobilszolgáltatás népszerűségét, ugyanis a felhasználók egyelőre főleg azért nem váltanak 3G-re, mert a telefonok akkumulátoros üzemideje lényegesen kisebb a csúcskategóriás 2,5G készülékekénél.

Az NTT DoCoMo idén tavasszal új, a korábbinál hosszabb üzemidőt biztosító 3G telefonokat mutatott be, amelyek a 3G-előfizetői létszám dinamikus növekedését okozták. Azonban még ezek a telefonok is lényegesen rövidebb ideig használhatók egy feltöltéssel, mint a 2,5G készülékek. A Japánban forgalmazott telefonok esetében nem ritkaság a két hetes készenléti idő sem.

Az üzemanyagcellák használata az egyik legfontosabb mérföldkő lehet a következő generációs mobil eszközöknél, hiszen ebből az energiaforrásból akár 4-10x több energia is nyerhető, mint a ma használatos akkumulátorokból.

A kicserélhető vagy feltölthető üzemanyagcella kémiai folyamatokban protonokra és elektronokra "töri szét" a metanolmolekulákat. Míg a protonok áthaladnak egy speciális membránon, az elektronok fennakadnak ezen, s megfelelő technológia felhasználásával elektromos áram nyerhető belőlük. A kémiai reakció végén vízmolekulák távoznak a cellából.

"Ha minden rendben halad, az első üzemanyagcellás telefonokat már jövőre, vagy egy évvel később piacra dobhatjuk" -- mondta Keiji Tachikawa, az NTT DoCoMo elnöke. Az üzemanyagcellával működő mobiltelefonok felhasználói egy öngyújtó-töltőhöz hasonló tartályt kell magukkal vigyenek, ezzel tölthetik fel az üzemanyagcellákat.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról

haláleset

1

Meghalt a Samsung elnöke

2020. október 26. 12:08

A vitatott módszereiről híres vezetőt 78 éves korában, többéves kórházi ápolás után érte a halál.