Szerző: Bodnár Ádám

2003. június 5. 12:31

Már 2004-ben piacra kerülhetnek az NTT DoCoMo üzemanyagcellás mobiltelefonjai

Az NTT DoCoMo arra számít, hogy már 2004-ban piacra dobhatja első mobiltelefonjait, amelyeket akkumulátor helyett üzemanyagcella táplál. Ez jelentősen megnövelheti a harmadik generációs FOMA mobilszolgáltatás népszerűségét, ugyanis a felhasználók egyelőre főleg azért nem váltanak 3G-re, mert a telefonok akkumulátoros üzemideje lényegesen kisebb a csúcskategóriás 2,5G készülékekénél.

HIRDETÉS

Az NTT DoCoMo arra számít, hogy már 2004-ban piacra dobhatja első mobiltelefonjait, amelyeket akkumulátor helyett üzemanyagcella táplál. Ez jelentősen megnövelheti a harmadik generációs "FOMA" mobilszolgáltatás népszerűségét, ugyanis a felhasználók egyelőre főleg azért nem váltanak 3G-re, mert a telefonok akkumulátoros üzemideje lényegesen kisebb a csúcskategóriás 2,5G készülékekénél.

Az NTT DoCoMo idén tavasszal új, a korábbinál hosszabb üzemidőt biztosító 3G telefonokat mutatott be, amelyek a 3G-előfizetői létszám dinamikus növekedését okozták. Azonban még ezek a telefonok is lényegesen rövidebb ideig használhatók egy feltöltéssel, mint a 2,5G készülékek. A Japánban forgalmazott telefonok esetében nem ritkaság a két hetes készenléti idő sem.

Az üzemanyagcellák használata az egyik legfontosabb mérföldkő lehet a következő generációs mobil eszközöknél, hiszen ebből az energiaforrásból akár 4-10x több energia is nyerhető, mint a ma használatos akkumulátorokból.

A kicserélhető vagy feltölthető üzemanyagcella kémiai folyamatokban protonokra és elektronokra "töri szét" a metanolmolekulákat. Míg a protonok áthaladnak egy speciális membránon, az elektronok fennakadnak ezen, s megfelelő technológia felhasználásával elektromos áram nyerhető belőlük. A kémiai reakció végén vízmolekulák távoznak a cellából.

"Ha minden rendben halad, az első üzemanyagcellás telefonokat már jövőre, vagy egy évvel később piacra dobhatjuk" -- mondta Keiji Tachikawa, az NTT DoCoMo elnöke. Az üzemanyagcellával működő mobiltelefonok felhasználói egy öngyújtó-töltőhöz hasonló tartályt kell magukkal vigyenek, ezzel tölthetik fel az üzemanyagcellákat.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 05:35

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.