Szerző: Vörös Péter

2003. június 30. 18:40

Gyors növekedés várható a WLAN áramkörök piacán

Az IDC piackutató vállalat legfrissebb felmérése szerint a vezeték nélküli LAN áramkörök globális piaca a tavalyi 598,8 millió dollárról 1,1 milliárd dollárra fog emelkedni 2007-re, míg az eladások volumene ötszörösére, 114 millió darabra fog nőni.

Az IDC piackutató vállalat legfrissebb felmérése szerint a vezeték nélküli LAN áramkörök globális piaca a tavalyi 598,8 millió dollárról 1,1 milliárd dollárra fog emelkedni 2007-re, míg az eladások volumene ötszörösére, 114 millió darabra fog nőni.

Az IDC szerint a WLAN-hálózatra csatlakoztatható hordozható számítógépek népszerűsége és a vezeték nélküli "hotspotok" elterjedésének felgyorsulása egészséges környezetet nyújt a növekedéshez.

"A következő néhány évben a WLAN-infrastruktúra gyors fejlődésének lehetünk szemtanúi, ez pedig azt jelenti, hogy jelentős lesz a kereslet a WLAN áramkörök iránt" -- mondta Ken Furer, az IDC elemzője, aki szerint a növekedés 2005-ben éri el csúcspontját, míg az utána következő két évben enyhébb lesz a növekedés.

A Gartner piackutató vállalat nemrégiben közzétett felmérése szerint a vezeték nélküli LAN-eszközök globális forgalma volument tekintve 120 százalékkal nőtt 2002-ben 2001-hez képest, bár az eladások értéke csak 29 százalékkal emelkedett a csökkenő árak miatt. Tavaly az eladások volumene elérte a 19,5 millió darabot, szemben a 2001-es 8,9 millióval. A forgalom értéke 1,7 milliárd dollárról 2,2 milliárd dollárra nőtt.

A Forrester elemzőcég által közzétett tanulmány szerint viszont a vezeték nélküli nyilvános internet-hozzáférési pontokra költött pénz csak pocsékba megy. A Forrester szerint túl kevés felhasználója lesz a Wi-Fi hotspotoknak, ezért a szolgáltatók csak ráfizetnek a telepítésre.

A Forrester úgy véli, hogy 2008-ra Európában csak 53 millió WLAN-kompatibilis notebook és tenyérgép lesz használatban, ráadásul a felhasználók közül csak 7,7 millió lesz hajlandó fizetni a hotspotok szolgáltatásaiért.

Az iparágon belül egyre többen aggódnak amiatt, hogy a Wi-Fi-szolgáltatók nem megfelelő árazási modellt alakítottak ki, ezért a felhasználók számának növekedése a várakozások alatt marad.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról