Szerző: Bodnár Ádám

2003. június 18. 11:25

Korszerű és könnyen kezelhető internet-hozzáférés a müncheni reptéren

[NetAktív] A müncheni reptéren a vezeték nélküli megoldást használó internetezők több internetszolgáltató közül választhatnak, ennek biztosítása jelentős műszaki előrelépés, mivel a megoldásban alkalmazott Cisco Service Selection Gateway többféle számlázási módszert -- utalványt, telefonszámlát és hitelkártyát -- is tud kezelni.

Münchenben található Németország második legnagyobb polgári repülőtere, amely 2002-ben 23,2 milliós utasforgalmat bonyolított le. A repülőtér 2001 októbere óta kínál vezeték nélküli hozzáférést a terminál épületében és a várócsarnokban. A Cisco technológiának köszönhetően a repülőtér üzemeltetője, a Flughafen München GmbH mostantól a világon elsőként teszi lehetővé, hogy internetes portálján a felhasználók egy menüből válasszák ki a számukra megfelelő szolgáltatót.

A cél az, hogy -- a hozzáférés és a számlázás egyszerűsítése érdekében -- az utazók otthoni vagy munkahelyi szolgáltatójukat használhassák. Az új technológiától bevételeik növekedését és az ügyfelek kötődésének erősödését remélő szolgáltatók máris számos helyen tervezik a Münchenben debütáló többszolgáltatós megoldás bevezetését. Ennek végeredményeként a felhasználóknak utazás közben sem kell majd másik szolgáltatót igénybe venniük.

A Deutsche Telekom Network Projects & Services GmbH segítségével kiépített többszolgáltatós hozzáférési pont topológiája más, mint a szokásos nyilvános hozzáférési rendszereké. A fizikai csatlakozás a Cisco Aironet Access Point termékein keresztül történik. A épületen belüli nagy sávszélességű szolgáltatások felügyeletét végző Cisco Building Broadband Service Manager eszközök lehetővé teszik, hogy a felhasználóknak az internet-eléréshez ne kelljen módosítaniuk hálózati beállításaikat, és egyúttal portálplatformként ingyenes térképeket, menetrendeket és más szolgáltatásokat kapnak.

Egy Cisco 7400 sorozatú router és egy Service Selection Gateway révén a felhasználók elérhetik a kiválasztott szolgáltatót, a Cisco Catalyst switch-ek és tartalomszolgáltató eszközök pedig gyorsan eljuttatják a kért internetes tartalmakat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról