:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. június 11. 12:47

A Nokia tartja magát éves előrejelzéséhez

Jorma Ollila
Jorma Ollila
A világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója a vártnál gyengébb második negyedéves előrejelzések ellenére is fenntartja az éves piaci prognózisát. A Nokia továbbra is arra számít, hogy 2003-ban a mobiltelefonok piaca tavalyhoz képest 10 százalékkal 450 millió darabra növekszik.

A finn cég emellett megemelte az előfizetők számára vonatkozó előrejelzését is. A Nokia legfrissebb prognózisa szerint a mobiltelefon-felhasználók száma a jelenlegi 1 milliárdról 2005-re 1,6 milliárdra növekszik. A vállalat korábban 1,5 milliárdos előfizetői létszámra számított ebben az időszakban. 2007-re a felhasználók száma 2 milliárdra nőhet.

Jorma Ollila elnök-vezérigazgató szerint a második negyedéves visszaesés csak átmeneti problémát jelent. "Biztos vagyok abban, hogy elérjük a 10 százalékos növekedést. A gazdaság növekedése ugyan lassú, de a kitűzött célt elérjük" -- mondta Ollila. "Megvan a lehetőség arra, hogy 2007-re a piac megduplázódjon" -- mondta a Nokia első embere, azonban hangsúlyozta, hogy ehhez több tényezőnek is kedvezően kell alakulnia.

A Nokia tegnapi sajtótájékoztatóján közölte továbbá, hogy a hálózati berendezéseket gyártó üzletága már több mint 30 százalékos részesedéssel rendelkezik a 3G piacon és jó úton halad a 35 százalékos piaci részesedés elérése felé. A veszteséges Nokia Networks üzletág a vállalat forgalmának 20 százalékát adja.

"A szolgáltatók továbbra is óvatosak és optimalizálják költségeiket. Azonban ma már egyre több tevékenység és párbeszéd zajlik annak kapcsán, hogyan lehetne új szolgáltatásokat bevezetni és ügyfeleket nyerni. A helyzet egy év alatt teljesen megváltozott és a haladás egészséges" -- mondta a Nokia elnök-vezérigazgatója.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.