Szerző: Vörös Péter

2003. június 10. 11:17

WinBook J4 730: jól felszerelt laptop 699 dollárért

[CNET] Az amerikai WinBook notebookgyártó ezen a héten dobja piacra legújabb hordozható számítógépét, amelynek a 100 dolláros árengedmény utáni ára 699 dollár (~155 ezer Ft). A laptopban egyebek között 2 GHz-es Intel Celeron processzor, 14,1 hüvelykes kijelző, 256 Mbyte memória, 20 GB-os merevlemez, DVD-ROM lejátszó és Microsoft Windows XP Home operációs rendszer található.

HIRDETÉS

[CNET] Az amerikai WinBook notebookgyártó ezen a héten dobja piacra legújabb hordozható számítógépét, amelynek a 100 dolláros árengedmény utáni ára 699 dollár (~155 ezer Ft). A laptopban egyebek között 2 GHz-es Intel Celeron processzor, 14,1 hüvelykes kijelző, 256 Mbyte memória, 20 GB-os merevlemez, DVD-ROM lejátszó és Microsoft Windows XP Home operációs rendszer található.

Az USA-ban közepes méretű laptopgyártónak számító WinBook egy olyan időszakban kínálja legújabb hordozható számítógépét, amikor a laptopgyártók megkísérlik kihasználni a folyamatosan csökkenő árakat, elhódítják a vevőket az asztali PC-k gyártói elől illetve arról győzik meg az ügyfeleket, hogy notebookokat vegyenek másodlagos PC-ként. Az NPD Techworld piackutató cég szerint a kiskereskedelmi forgalomban kapható laptopok jelenlegi átlagos ára körülbelül 1300 dollár (~287 ezer Ft) az USA-ban.

Bár az asztali PC-k forgalma egyelőre még jelentősen megelőzi a laptopok eladásait, a notebookeladások volumene hónapról hónapra folyamatosan emelkedik a gazdasági visszaesés ellenére. Ezért ez a piac igen fontos a PC-gyártók számára, az alkatrészárak csökkenése és a verseny pedig oda vezetett, hogy sok modell ára pedig jelentősen a "lélektani" 1000 dolláros (~221 ezer Ft-os) ár alatt van.

Elmúltak azok az idők, amikor az 1000 dolláros árszint számított alacsonynak az USA-ban. Korábban az 1000 dolláros illetve annál olcsóbb hordozható számítógépekben olyan -- ma már túlhaladottnak számító -- alkatrészek voltak, mint például a 12 hüvelykes kijelző és CD-ROM meghajtó. Ma már ebben az árkategóriában is alapkiépítésnek számít a 15"-es kijelző és a CD-újraíró vagy a CD-RW/DVD-ROM kombó. Az árkedvezményeket is figyelembe véve a notebookok ára sokszor jelentősen az 1000 dolláros szint alatt van.

A Hilliard (Ohio) központú WinBook valamivel az alacsony ár elérése érdekében olcsóbb alkatrészekkel (14,1 hüvelykes kijelző, DVD-ROM egység) szereli fel a J4 730-as modellt. A 100 dolláros árkedvezményt a Micro Electronics (a WinBook anyavállalata és a Micro Center -- az USA egyik vezető számítástechnikai kiskereskedelmi láncának -- üzemeltetője) nyújtja a vásárlóknak. A WinBook az interneten keresztül, közvetlenül is értékesíteni fogja az új modellt.

A WinBook természetesen az alapmodellnél jobban felszerelt változatokat is fog kínálni: a 15"-os kijelzővel, CD-RW/DVD-ROM kombóval és 30 Gbyte-os merevlemezzel felszerelt modell ára 899 dollár (~199 ezer Ft) lesz az árengedmények nélkül.

Az új, J4 730-as modell a cég valaha kínált legolcsóbb laptopja, ezzel együtt jelentős versennyel kell szembenéznie a piacon. A kiskereskedelmi forgalomban a Hewlett-Packard és a Toshiba sok, 1000 dollár alatti notebookot kínál. A Toshiba legfrissebb Satellite hordozható gépe, az A15-S127 2 GHz-es Intel Celeron processzorral, 15"-os kijelzővel, CD-RW/DVD-ROM kombóval, 256 MB RAM-mal és 30 GB-os merevlemezzel van felszerelve, ára pedig 1049 dollár (~232 ezer Ft) az árengedmények előtt.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 16:59

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.