Szerző: Barna József

2003. június 5. 17:39

A Sendo beperelte a francia Orange mobilszolgáltatót

A mobiltelefonokat gyártó Sendo pert indított a francia Orange mobilszolgáltató ellen, adta hírül ma a Reuters . A brit legfelsőbb bírósághoz beadott kereset szerint az Orange SPV okostelefonjában használt nyomtatott áramköri lap sérti a Microsofttal meghasonlott brit gyártó szabadalmát.

A mobiltelefonokat gyártó Sendo pert indított a francia Orange mobilszolgáltató ellen, adta hírül ma a Reuters. A brit legfelsőbb bírósághoz beadott kereset szerint az Orange SPV okostelefonjában használt nyomtatott áramköri lap sérti a Microsofttal meghasonlott brit gyártó szabadalmát.

A Sendo meglátása szerint az Orange SPV márkanéven forgalmazott, Microsoft Spartphone 2002 mobil operációs rendszert futtató mobiltelefonja sérti a vállalat egyik szabadalmát, mely az okostelefonokban használatos nyomtatott áramköri lapok tervezésére vonatkozik. A brit gyártó a múlt hónapban nyerte el a kérdéses szabadalmat Nagy-Britanniában. Hugh Brogan, a vállalat elnök-vezérigazgatója elmondta: azért indítottak az Orange ellen eljárást, mert az Nagy-Britanniában is forgalmazza a készülékeket, és noha azokat a tajvani High Tech Computer (HTC) készíti, annak nincs brit irodája.

Amint az ismert, a Sendo korábban beperelte a Microsoftot is. Tavaly decemberben benyújtott keresetében a brit vállalat nem meghatározott összegű, több százmillió dolláros kártérítést követel a Microsofttól. A beadvány egyebek mellett csalással, megtévesztéssel és szerződésszegéssel vádolja a redmondi vállalatot. A panasz szerint a Microsoft rosszhiszeműen, egy "titkos terv" keretében megszerezte a Sendo által kifejlesztett technológiákat, majd azokat egyéb szolgáltatóknak és konkurens gyártóknak szolgáltatta ki, hogy így biztosítsa operációs rendszerének piaci bevezetését.

A két vállalat 1999-ben fektette le a jövőbeni együttműködés alapjait: a Microsoft ekkor szövetkezett a Sendóval egy Stinger (a Smartphone 2002 operációs rendszer akkori kódneve) alapú okos telefon, a Z100 kifejlesztésére. Az elkövetkező években, miután a Microsoft 12 millió dollárért tulajdonrészt szerzett a vállalatban, a Sendo számos bizalmas technikai információt adott át partnerének a Z100-ban alkalmazott technológiákról, illetve megismertette a Microsofttal az európai mobilpiacot és az ügyfélköréhez tartozó mobilszolgáltatókat.

Az így, illetőleg a Sendo igazgatótanácsába delegált Microsoft-vezető, Marc Brown által megszerzett bizalmas információkat, állítja a kereset, a Microsoft átadta egyes OEM gyártóknak, köztük a tajvani HTC-nek, amelyek később ezeket felhasználva készítették el Stinger-kompatibilis készülékeiket. Ezek után a Microsoft a Sendo ügyfélkörébe tartozó mobilszolgáltatókat rábírta az OEM gyártók által előállított telefonok forgalmazására.

A brit gyártó november elején jelentette be, hogy nem dobja piacra Microsoft Smarthpone 2002 operációs rendszerre épülő Z100 mobiltelefonját, és a jövőben a Nokia Series 60 szoftverplatformot építi okos telefonjaiba. Az Orange azonban tavaly óta forgalmazza a készüléket. Brogan elmondása szerint tárgyalásos úton is megpróbálták rendezni a kérdést, ám immár kártérítést követlenek és el szeretnék érni az Orange SPV telefonok forgalmazásának betiltását. A francia szolgáltató egyelőre nem kívánta kommentálni a hírt.

a címlapról