Szerző: Bodnár Ádám

2003. június 26. 09:41

Az Oracle több cégre is kivetette hálóját

Chuck Phillips
Chuck Phillips
Az Oracle a J.D. Edwardsszal együtt is megvásárolná a PeopleSoftot -- jelentette be a vállalat alelnöke a londoni Oracle AppsWorld rendezvényen. Chuck Phillips közölte, hogy az elkövetkező öt év során a vállalata további akvizíciókat tervez, hogy versenyezni tudjon az SAP-val és a Microsofttal.

Noha az Oracle számára jelenleg a PeopleSoft jelenti a felvásárlási célpontot, a vállalat akkor is megvenné a céget, ha az egyesülne a J.D. Edwardszsal. Amint az ismert, a PeopleSoft pár nappal az Oracle első vételi ajánlata előtt jelentette be, hogy egy 1,7 milliárd dolláros részvénycserés ügylet keretében felvásárolja a J.D. Edwardsot. Később a felek megváltoztatták a feltételeket, így a tranzakció most már készpénzes ügyletet is magában foglal.

Phillips szerint az Oracle már több mint egy éve készült a PeopleSoft megvásárlására és az elkövetkező öt év során a vállalat várhatóan további akvizíciókat fog végrehajtani, hogy versenyezni tudjon az SAP-val. Az üzleti alkalmazások piacán az Oracle jelenleg második helyen áll az SAP mögött. Az AMR Research szerint az üzleti alkalmazások piacán az SAP 7,4 milliárd dolláros becsült idei forgalommal vezet, az Oracle-től 2,6 milliárd dolláros ilyen jellegű bevéltelt várnak.

Amennyiben az Oracle felvásárolja a PeopleSoftot, a vállalat az elkövetkező 10 év során elveszíti a PeopleSoft-ügyfelek 30 százalékát -- véli Phillips. "A célunk az összes PeopleSoft-ügyfél megtartása. A legnagyobb rizikót azok jelentik, akik SAP pénzügyi rendszert és PeopleSoft HR szoftvert használnak. Mindent megteszünk hogy megakadályozzuk az ügyfelek elvesztését, de ez már elkezdődött."

A PeopleSoftra tett első ajánlatkor Larry Ellison, az Oracle elnök-vezérigazgatója közölte, hogy a PeopleSoft megvásárlása esetén az Oracle nem kínálná tovább a cég termékeit, azonban terméktámogatást továbbra is nyújtana hozzájuk, emellett kiemelkedő szolgáltatásait beépítené az Oracle eBusiness Suite szoftver elkövetkező változatába. Az SAP azóta már jelentős értékesítési kampányt indított a PeopleSoft és a J.D. Edwards ügyfeleinek elhódítására.

Az AppsWorld-ön tartott beszédében Phillips elismerte, hogy hosszú távon mind a Microsoft, mind pedig a nyílt forrású szoftverek veszélyesek lehetnek az Oracle üzletmenetére. "Aggódnunk kell az egész nyílt forrású dolog miatt, noha ma még ez nem tényező. Öt éve még a Linux sem volt tényező, ma már az. Az SAP piaci részesedése óriási és az elmúlt nyolc negyedév során ezt az Oracle és a PeopleSoft kárára növelte. Az Oracle és a PeopleSoft együtt meg tudná szorongatni az SAP-t és hatékony védelem lenne a Microsoft ellen" -- mondta Phillips.

Az Oracle alelnöke szerint a PeopleSoft felvásárlásától függetlenül további akvizíciók várhatók. "Az elkövetkező öt évben több termékre, értékesítési csatornára és partnerre lesz szükségünk. Ezeket a dolgokat nem lehet gyorsan létrehozni, úgyhogy még hallani fognak felvásárlásokról. Van néhány piac, ahová biztosan be akarjuk tenni a lábunkat" -- mondta Phillips.

Chuck Phillips szernint valószínűtlen, hogy a PeopleSoft esetleges felvásárlása antitröszt-aggodalmakat váltani ki. "Ha az Oracle és a PeopleSoft IDC által számított piaci részesedését összeadjuk, akkor is csak 10,8 százalékot kapunk, az SAP részesedése 18 százalék, szóval még mindig nagy lenne a különbség" -- mutatott rá Phillips. Amint az ismert, a PeopleSoft igazgatótanácsa többek között trösztellenes aggodalmak miatt utasította el az Oracle mindkét vételi ajánlatát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról