:

Szerző: Vörös Péter

2003. június 4. 16:02

A Forrester Research nem optimista az amerikai IT-szektor idei kilátásait illetően

[CNET] A Forrester Research piackutató vállalat csökkentette az amerikai technológiai kiadások idei kilátásait, hivatkozva arra, hogy a termelő és a high-tech szektorokban nem várható a ráfordítások emelkedése.

[CNET] A Forrester Research piackutató vállalat csökkentette az amerikai technológiai kiadások idei kilátásait, hivatkozva arra, hogy a termelő és a high-tech szektorokban nem várható a ráfordítások emelkedése.

A kedden közzétett jelentés szerint az észak-amerikai technológiai kiadások mindössze 1,3 százalékkal fognak emelkedni az idén. Vállalatvezetők körében végzett márciusi felmérésében a piackutató vállalat még 1,9 százalékos növekedésre számított.

Tom Pohlmann, a Forrester elemzője elmondta, hogy a csökkentés fő oka az volt, hogy a termelő- és technológiai vállalatok visszafogták IT-kiadásaikat. Az áprilisban és májusban megkérdezett technológiai és termelővállalatok mintegy egyharmada tervezett kevesebbet költeni IT célokra az eredeti költségvetésekhez képest.

"2003 elején mindkét szektor az átlagnál nagyobb költségvetés-növekedést tervezett. Most arra lehet számítani, hogy a többi szektorhoz képest alacsonyabb lesz az IT-kiadások növekedése" -- mondta Pohlmann.

Ugyanakkor a fogyasztói termékkel és szolgáltatásokkal foglalkozó vállalatok IT-kiadásainak alakulása várhatóan megfelel a korábbi előrejelzéseknek. A fogyasztói szolgáltatásokat nyújtó vállalatoknak mindössze 11 százaléka várja azt, hogy a költségvetéshez képest alacsonyabbak lesznek az IT-kiadások, míg a fogyasztói termékeket gyártó cégek körében ez az arány 13 százalék.

A Forrester szerint az IT-szolgáltatások viszonylag jól alakulnak. A felmérésben résztvevő vállalatok 11 százaléka tervez az eredeti költségvetésnél többet költeni IT-szolgáltatásokra. A jelentés szerint különösen jól alakulhatnak az eladások az IT stratégiai tanácsadásban, az architektúra-tervezésben és a weboldaltervezésben.

Ezzel együtt arra lehet számítani, hogy még a kiadások jelentős emelkedését tervező ügyfelek is igen válogatósak lesznek a bizonytalan gazdasági helyzet miatt. A Forrester egy korábbi jelentése szerint a megkérdezett vállalatok több mint egyharmadánál az IT-területeken kívüli vállalatvezetők "nagyon intenzíven" részt vesznek a beszerzési döntéseknél.

Az IDC piackutató vállalat egyik korábbi felmérésében enyhe növekedést jelzett előre, és azt találta, hogy az IT-ügyfelek sokkal körültekintőbben hozzák meg beszerzési döntéseiket, mint a korábbi években. A Forrester és az IDC optimistább az IT-kiadások alakulását illetően a Goldman Sachsnél, amely arra számít, hogy az idén az összes IT-kiadások 1 százalékkal csökkennek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 11:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.