:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. június 3. 18:07

Továbbra is nehéz helyzetben az AMD

Az AMD-re továbbra is rájár a rúd: a Banc of America Securities félvezetőipari elemzője, Sumit Dhanda eladásról semlegesre módosította a vállalat részvényeinek besorolását. Dhanda hétfőn közzétett jelentésében közölte, hogy az AMD-nek a jelenleg is tartó második negyedév során rendkívül erős nyomást kell elviselnie az Intel részéről.

Az AMD-re továbbra is rájár a rúd: a Banc of America Securities félvezetőipari elemzője, Sumit Dhanda eladásról semlegesre módosította a vállalat részvényeinek besorolását. Dhanda hétfőn közzétett jelentésében közölte, hogy az AMD-nek a jelenleg is tartó második negyedév során rendkívül erős nyomást kell elviselnie az Intel részéről.

"Minden jel arra utal, hogy a jelenlegi negyedévben nagy a kockázat" -- írta Dhanda, aki rámutatott hogy az AMD eredményei valószínűleg csalódást fognak okozni a befektetőknek. Az elemző szerint a vállalat csak igen nehezen érheti el az előrejelzésekben említett forgalomnövekedést.

Dhanda rámutatott, hogy a második negyedév a leggyengébb periódus a mikroprocesszorok piacán. Az elmúlt 7 év során a második negyedéves mikroprocesszor-forgalom átlagosan 6 százalékkal esett vissza az első negyedévhez képest, azonban ezalatt az AMD processzor-eladásai átlagosan 9 százalékkal csökkentek. A BoAS szakértője szerint a jelenlegi negyedévben az AMD processzorforgalma legalább 6 százalékkal esik vissza.

A PC-piac a gyenge gazdasági környezet és az atípusos tüdőgyulladás miatt igen gyengén alakul a jelenlegi negyedévben. A SARS elsősorban a kínai eladásokat vetette vissza, ebben a régióban az AMD részesedése átlagon felüli. Ráadásul -- alaplapgyártókra hivatkozva -- Dhanda leírja, hogy az ún. "klón" piacon is igen gyenge a kereslet, ez adja az AMD forgalmának mintegy 40 százalékát.

Dhanda jelentésében kiemelte, hogy a notebookok forgalma továbbra is kedvezően alakul, azonban ezen a piacon az AMD sosem volt igazán erős. "A nagyobb nyereséget ígérő mobil processzorok sosem voltak az AMD erősségei, és a vállalatnak rendkívül nehéz lesz szembeszállnia az Intel Centrino körül kialakult őrülettel" -- írja az elemző.

A BoaS szakértője ezen felül felhívja a figyelmet arra, hogy az Intel nemrégiben csökkentette flash memóriái árát, hogy visszaszerezze elvesztett piaci részesedésének egy részét. "Biztosak vagyunk benne, hogy az AMD flash-piaci részesedése, illetve az elért nyereség ebben a negyedévben csökkenni fog."

A kedvezőtlen előjelek miatt Dhanda 31 centről 40 centre emelte az AMD-nél várható részvényenkénti negyedéves veszteséget, a forgalmi előrejelzést pedig 715 millió dollárról 691 millió dollárra csökkentette. A Thomson/First Call által megkérdezett elemzők átlagosan 727 millió dolláros bevételre és részvényenként 27 centes veszteségre számítanak.

Dhanda szerint a felsorolt rizikófaktorok az év hátralevő részében is jelen lesznek, ezért az idei évre 89 cent helyett már 1 dolláros részvényenkénti veszteséget vár az AMD-től, jövőre pedig 35 helyett csak 20 centes profitra számít.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.