Szerző: Vörös Péter

2003. június 6. 16:08

A Microsoft pénzügyi vezérigazgatója továbbra sem túl optimista az IT-kiadásokat illetően

John Connors
John Connors
[WSJ] John Connors, a Microsoft pénzügyi vezérigazgatója csütörtökön egy befektetői konferencián elmondta, hogy a vállalati IT-költségvetések továbbra is szűkösek maradnak. Ugyanakkor az amerikai gazdaság alakulását illetően optimistának tűnt a vállalatvezető.

Connors kifejtette, hogy a világ legnagyobb gazdaságának fellendülése hamarosan beindul, viszont Japánban és Németországban továbbra is igen alacsony a gazdasági növekedés. "Nehéz elképzelni, hogy az amerikai gazdaság ne javulna jelentősen a következő másfél évben" -- mondta Connors, hivatkozva az utóbbi időszak olyan fiskális és monetáris ösztönzőire, mint az adócsökkentés és az alacsonyabb kamatlábak.

Azonban a legtöbb vállalatnál aggódnak a nyereséggel kapcsolatban és a hangsúlyt a költségek és a befektetések csökkentésére helyezik. Connors úgy véli, nem valószínű, hogy a vállalatok megemelik IT-kiadásaikat addig, amíg nyereségük nem javul érezhetően.

A Microsoft pénzügyi vezérigazgatója szerint az üzleti feltételek nem változtak jelentősen április óta, amikor a redmondi vállalatóriás stabil nyereségről és 8 százalékos forgalomnövekedésről számolt be a harmadik pénzügyi negyedévet illetően, a befektetők azonban nem voltak elájulva a cég július 1-én kezdődő pénzügyi éves kilátásaival kapcsolatban.

Connors azt is megjegyezte, hogy egyes vállalatok csökkentik technológiai költségvetésüket a korábbi évekhez képest. Ennek ellenére az infrastrukturális és a biztonsági projektek továbbra is magas prioritást élveznek.

A pénzügyi vezető szerint a Microsoft első számú vetélytársa az IT-iparban az IBM. Connors úgy véli, hogy a cégnek "meg kell kettőznie" erőfeszítéseit a Linux operációs rendszer elleni küzdelemben, e területen közvetlenül csatázik egymással a két óriás.

A Microsoft az elmúlt négy évben körülbelül 1 milliárd dollár kiadást takarított meg és Connors szerint "a következő 2-3 évben további költségcsökkentésre lehet számítani".

A vállalatvezető megerősítette a cég álláspontját, miszerint az óriási készpénzállományt illető döntések meghozatalához meg kell várni azt, hogy rendeződjenek a Microsofttal kapcsolatos jogi kérdések (mint például az Európai Bizottság antitröszt vizsgálata). Márciusban a Microsoftnak több mint 46 milliárd dollárja volt készpénzben és befektetésekben, a cég idén kezdett osztalékot fizetni befektetőinek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról