:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. június 30. 13:18

Dél-Korea a WTO-hoz fordul a memóriachipekre kivetett amerikai importvám miatt

Dél-Korea bejelentette, hogy a Világkereskedelmi Szervezethez (World Trade Organisation) fordul a memóriagyártók termékeire kivetett amerikai importvám miatt -- jelentette be az állam külügyekért és kereskedelemért felelős minisztériuma.

Dél-Korea bejelentette, hogy a Világkereskedelmi Szervezethez (World Trade Organisation) fordul a memóriagyártók termékeire kivetett amerikai importvám miatt -- jelentette be az állam külügyekért és kereskedelemért felelős minisztériuma.

"A WTO szabályzata szerint először kétoldalú tárgyalást kell kezdeményeznünk az Egyesült Államokkal" -- áll a kiadott közleményben. Szöulnak 60 napja van arra, hogy egyeztessen az Egyesült Államokkal, amennyiben a tárgyalások nem vezetnek eredményre, a WTO döntőbizotsságot állít fel, amely legkésőbb 9 hónapon belül hozza meg döntését.

Amint az ismert, június közepén az amerikai kereskedelmi minisztérium végleges határozatban mondta ki, hogy a dél-koreai Hynix Semiconductor versenyellenes módon részesült több alkalommal is állami támogatásban. A döntés értelmében a Hynix termékeire 44,71 százalékos importvámot szab ki az Egyesült Államok, míg az állami támogatásokból kis mértékben részesülő Samsung memóriachipjeit 0,04 százalékos vámmal sújtja.

A vámok bevezetésére azt követően kerülhet sor, hogy a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság is véglegesíti korábbi döntését, mely szerint az illegális dél-koreai állami támogatások kárt okoztak az amerikai gazdaságnak. A határozathozatal július 31-én esedékes.

Amint arról korábban beszámoltunk, tavaly novemberben a világ második legnagyobb memóriagyártója, a egyesült államokbeli Micron Technology élt panasszal az amerikai kereskedelmi minisztériumnál. A Micron azt állította, hogy Dél-Korea legnagyobb memóriagyártói, a Hynix és a Samsung 2001-ben és 2002 első félévében összesen közel 12 milliárd dollár állami támogatáshoz jutottak és így mesterségesen alacsonyan tudták tartani áraikat.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium azt vizsgálta, hogy vajon a koreai kormány utasította-e a Hynix hitelező bankjait arra, hogy átütemezzék a cég adósságait, illetve elengedjék-e a vállalat egyes tartozásait. Vizsgálat tárgyát képezte továbbá, hogy a koreai memóriagyártóknak nyújtott adókedvezmények, illetve kedvezményes kölcsönök milyen hatással voltak a félvezető- és memóriaiparra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.