:

Szerző: Vörös Péter

2003. június 9. 13:29

Rendkívüli erős forgalmat ért el májusban a TSMC és a UMC

A világ két legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) és a United Microelectronics Corp. (UMC) hétfőn tette közzé májusi eladási adatait. Mindkét cég több mint két éve nem látott rekordszintről számolt be.

A világ két legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) és a United Microelectronics Corp. (UMC) hétfőn tette közzé májusi eladási adatait. Mindkét cég több mint két éve nem látott rekordszintről számolt be.

A TSMC májusi forgalma 485 millió dollár volt, szemben a tavaly májusi 438,52 millió dollárral (ez közel 11 százalékos növekedésnek felel meg). Az idei év első öt hónapjában a cég forgalma 2,06 milliárd dollár volt, míg a tavalyi azonos időszakban a vállalat eladásai 1,86 milliárd dollárt tettek ki (ez szintén közel 11 százalékos emelkedést jelent).

A májusi eredmény két és fél éves rekordszintet jelent: 2000 decemberében az eladások rekordszintet, 524,75 millió dollárt értek el. Harvey Chang, a cég egyik igazgatója elmondta, hogy a kiváló eredmény a jó termékösszetételnek, az emelkedő wafereladásoknak és a fogyasztói kereslet emelkedésének volt köszönhető.

A UMC májusi eladásai elérték a 212,2 millió dollárt, egy évvel korábban a forgalom 191,26 millió dollár volt (ez közel 11 százalékos erősödést jelent). A 2003 január-május időszakban a vállalat forgalma 939,76 millió dollár volt, tavaly ebben az időszakban 693,17 millió dollárt tettek ki az eladások (ez több mint 35 százalékos emelkedésnek felel meg).

A UMC több mint két éve nem látott szintű forgalmat ért el májusban: 2001 januárjában a cég forgalma elérte a 274 millió dollárt. A vállalat nem indokolta meg a jó teljesítményt, de az elemzők szerint ez a wafereladások emelkedésének köszönhető, mivel a technológiai vállalatok újratöltik számítógép- és elektronikuseszköz-készleteiket.

A két vállalat hétfőn azt is közölte, hogy még tart az Észak-Tajvant sújtó 6,3-es erősségű hétvégi földrengés következményeinek felmérése. "Közvetlen hatása nincs a földrengésnek, de szükséges az alaposabb felmérés" -- mondta J.H. Tzeng, a TSMC PR-menedzsere. "Nekünk is meg kell vizsgálnunk az esetleges károkat" -- közölte Alex Hinnawi, a UMC vállalati kommunikációs igazgatója.

A földrengés károkat okozhat egyebek között a félvezetőgyártásban használt érzékeny berendezésekben. A szigetország félvezetőgyártói elég jól felkészültek az ilyen eseményekre, mivel Tajvanon viszonylag gyakoriak a földrengések.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.