Szerző: Barna József

2003. június 25. 09:18

A vártnál jobb eredményekről számolt be a Palm

Eric Benhamou
Eric Benhamou
[WSJ] A Palm tegnap hozta nyilvánosságra negyedik pénzügyi negyedéves eredményeit. A világ legnagyobb tenyérgép-gyártó vállalatának vesztesége a készülékek iránti kereslet növekedésének köszönhetően jóval alacsonyabb volt a vártnál.

A május 31-én véget ért negyedik pénzügyi negyedévben a Palm 225,8 millió dolláros árbevételt ért el, míg a tavalyi év bázisidőszakában a forgalom 233,3 millió dollár volt. A vállalat vesztesége 15 millió dollárra, részvényenként 51 centre rúgott, szemben a tavalyi év megfelelő időszakának 27,5 millió dolláros, részvényenként 95 centes veszteségével. A vállalat átalakításával kapcsolatos egyszeri költségeket nem számolva a veszteség 8,9 millió dollár, részvényenként 30 cent volt. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők ezen az alapon 93 centes részvényenkénti veszteséget jeleztek előre.

A vállalat hardveres üzletága, a Palm Solutions Group 217,1 millió dolláros árbevételt ért el, ami némi visszaesés a tavalyi év megfelelő időszakának 226,4 millió dolláros forgalmához képest. Szintén csökkent a PalmSource forgalma: 18,5 millió dollárról 17,3 millió dollárra. Amint arról beszámoltunk, a Palm OS operációs rendszer fejlesztését és licencelését felügyelő PalmSource önálló vállalattá szervezéséről a hónap elején határozott a vállalat, akkor, amikor nyilvánosságra hozta a Handspring felvásárlására tett ajánlatát.

A negyedév során a Palm 931 000 darab tenyérgépet forgalmazott, ami ugyan visszaesés az elmúlt negyedéves eladásokhoz képest, de javulás a tavalyi év megfelelő időszakának eladási adataival összehasonlítva. Eric Benhamou, a Palm megbízott elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy a nehéz gazdasági körülmények ellenére az új termékek bevezetése jó hatással volt a vállalat növekedésére.

Az elmúlt pénzügyi év egészében a Palm 871,9 millió dolláros árbevételt ért el, ami 15,4 százalékos csökkenés a megelőző pénzügyi év forgalmához képest. Az éves nettó veszteség 442,6 millió dollárt, részvényenként 15,23 dollárt tett ki. A jelenlegi, első pénzügyi évre a vállalat 175-185 millió dollár közötti árbevételt vár.

A Palm tegnap tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra eredményeit. Részvényeinek árfolyama a rendes kereskedésben 3,5 százalékkal 15,70 dollárra csökkent, majd a tőzsdezárás után 16,80 dollárra emelkedett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról