Szerző: Bodnár Ádám

2003. június 19. 15:14

Az okostelefonok jelentős piacot vesznek el a kéziszámítógépektől

Az eTForecasts jelentése szerint az egyre népszerűbb okostelefonok jelentős piacot vesznek el a hagyományos értelemben vett tenyérgépektől.

Az eTForecasts jelentése szerint az egyre népszerűbb okostelefonok jelentős piacot vesznek el a hagyományos értelemben vett tenyérgépektől.

A "hagyományos" kéziszámítógépek forgalma az elmúlt két év alatt folyamatosan csökkent, ami elsősorban a kedvezőtlen gazdásági körülményeknek tudható be, de jelentős szerepet játszott benne az okostelefonok előretörése is. Amennyiben az okostelefonok és a tenyérgépek eladásait összesítjük, a piac nem csökkent, hanem ellenkezőleg: picit nőtt -- állítja az eTForecasts.

"A PDA funkciók iránti kereslet továbbra sem csökken, csak a készülék-típusok változnak" -- mondta Egil Juliussen, az eTForecasts jelentésének készítője. "Ez a trend ugyan csökkentette a PDA-eladásokat, de az okostelefonokét eközben jelentősen növelte."

A cég felmérése szerint leginkább Európában népszerűek az okostelefonok, itt 2002-ben a tenyérgépekhez viszonyított eladási arányuk 39 százalék volt, azaz 100 eladott kéziszámítógépre 39 okostelefon jutott. Az Egyesült Államokban ugyanez az arány tavaly 3 százalék volt. Az eTForecasts előrejelzése szerint 2008-ra az értékesített tenyérgépekhez képest az okostelefonok aránya Európában 63 százalék, az Egyesült Államokban pedig 35 százalék lesz.

Elsősorban a Nokia készülékek minden elsöprő sikerének köszönhetően az okostelefonok legnépszerűbb operációs rendszere egyelőre a Symbian OS. Azonban az eTForecasts úgy látja, hogy mivel egyre több gyártó lép be erre a piacra, a Symbian OS-nek hamarosan komoly harcot kell vívnia a Palm OS-szel és a Microsoft Windows-zal is. Azonban hogy ez megtörténhessen, a jelentős gyártóknak és szolgáltatóknak fel kell karolniuk ezeket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról