Szerző: Vörös Péter

2003. június 1. 17:05

A globális félvezetőforgalom a vártnál alacsonyabb volt áprilisban

[WSJ] A World Semiconductor Trade Statistics (WSTS) csoport pénteken közzétette az áprilisi globális félvezetőforgalomra vonatkozó adatait. Az eladások a vártnál erősebben csökkentek, főként a gyenge PC- és mobiltelefon-kereslet eredményeként.

[WSJ] A World Semiconductor Trade Statistics (WSTS) csoport pénteken közzétette az áprilisi globális félvezetőforgalomra vonatkozó adatait. Az eladások a vártnál erősebben csökkentek, főként a gyenge PC- és mobiltelefon-kereslet eredményeként.

Az áprilisi 12,14 milliárd dolláros forgalom változatlan volt a márciusi eladásokhoz képest és mindössze 9,7 százalékkal emelkedett az előző év hasonló időszakához képest. Az idén volt már 20 százalék feletti havi növekedés is. Az Ázsia/Csendes-óceáni régióban és Japánban az eladások enyhén nőttek márciushoz képest, míg Észak- és Latin-Amerikában, valamint Európában csökkent a forgalom.

Az áprilisi eladások a vártnál gyengébben alakultak, a szakértők közül sokan arra számítanak, hogy a második félévben stagnálni fog a kereslet. "A 12,14 milliárd dolláros forgalom alacsonyabb a várakozásoknál. A végfelhasználói kereslet kiábrándító volt áprilisban. Ha ez így folytatódik, akkor a félvezetőgyártók magas készletekkel zárják a negyedévet" -- mondta Nicolas Gaudois, a Deutsche Bank elemzője.

Az amerikai Semiconductor Industry Association (SIA) áprilisban csökkentette a félvezetőipar növekedési előrejelzését: korábban 20 százalékos forgalomnövekedésre számították, ezt "kétszámjegyű" emelkedésre korrigálták. Azonban több pénzügyi elemző szerint még ez is túl optimista jóslás, mivel maximum 5-10 százalékos növekedésre lehet számítani.

Kínában a fogyasztók 20 millió mobiltelefont vásároltak az első negyedévben, ez havi 6-7 milliós forgalmat jelent. Azonban a mobiltelefon-eladások és termelés csökkentek áprilisban, mivel az SARS vírus miatt jelentősen csökkentek a fogyasztói kiadások. A mobiltelefonokban használt DSP-k (digital signal processorok) forgalma 9,8 százalékkal esett vissza áprilisban az előző év hasonló időszakához képest, az eladások volumene 11,7 százalékkal csökkent.

A flash memóriák forgalma kevesebb mint 1 százalékkal emelkedett. A mikroprocesszorok forgalma 1,3 százalékkal csökkent áprilisban, míg a DRAM memóriák eladásai 5,1 százalékkal estek vissza.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról