Szerző: Vörös Péter

2003. június 1. 17:09

A Hewlett-Packard vezette a globális szervereladásokat az első negyedévben

[CNET, WSJ] Az IDC piackutató vállalat pénteken közzétett jelentése szerint a Hewlett-Packard végzett az első helyen a globális szervereladások terén az első negyedévben.

[CNET, WSJ] Az IDC piackutató vállalat pénteken közzétett jelentése szerint a Hewlett-Packard végzett az első helyen a globális szervereladások terén az első negyedévben.

Az IDC közölte, hogy az első negyedévben a globális szerverpiac elérte a 10,5 milliárd dollárt, a HP forgalma 2,94 milliárd dollár volt, ez 28 százalékos piaci részesedést jelent. A HP szervereladásai ugyanakkor 11,7 százalékkal csökkentek az előző év hasonló időszakához képest.

Ezzel szemben az IBM szerverforgalma 6,9 százalékkal nőtt 2002 első negyedévéhez képest. A Nagy Kék az idei első negyedévben 2,68 milliárd dollár értékben adott el szervereket világszerte, piaci részesedése közel 26 százalék volt.

A globális szerverpiac harmadik helyén a Sun Microsystems végzett 12,8 százalékos piaci részesedéssel és 1,35 milliárd dolláros forgalommal. Ez utóbbi 15,3 százalékos visszaesést jelent az előző év első negyedévéhez képest.

Az első negyedéves szervereladások terén a Dell javult a legnagyobb mértékben, a cég forgalma 985 millió dollár volt az idei első negyedévben, ez 15 százalékos emelkedés a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A vállalat teljesítménye a negyedik hely eléréséhez volt elegendő.

Összességében a globális szerverpiac az első negyedévben 3,6 százalékkal esett vissza 2002-höz viszonyítva, ez megfelel az elemzők várakozásainak. Pozitív eredmény volt azonban, hogy az eladások volumene 11,5 százalékkal nőtt, főként a 25 ezer dollárnál olcsóbb szerverek erős forgalmának köszönhetően.

A forgalom volumenének emelkedése talán arra is utal, hogy a piac fellendülésére már nem kell sokáig várni. Az IDC szerint lényeges jelenség, hogy jelentősen nő az olcsóbb szerverek forgalma. Ez a váltás és az intenzív verseny ahhoz vezetett, hogy a piac másik végén (a nagyobb és drágább Unix-alapú szervereknél) csökkentek az árak és az eladások.

"A szervereladások volumenének folytatódó erőssége arra utal, hogy az IT piacon továbbra is nő a kapacitás, de ez főként az olcsó, rackre optimalizált szervereknek köszönhető, amelyek beleférnek a vállalatok jelenlegi korlátozott IT költségvetéseibe" -- mondta Vernon Turner, az IDC alelnöke.

Az IDC nemrég közölte, hogy 2003 egészében a globális szervereladások körülbelül 49 milliárd dollárt érnek el, ez nagyjából megfelel a 2002-es szintnek. Ezután a piackutató cég szerint folyamatos növekedés várható, 2007-re a globális szervereladások elérik az 58 milliárd dollárt.

Az IDC tanulmánya szerint a Windows-alapú szerverek forgalma közel 10 százalékkal, 3,2 milliárd dollárra nőtt az első negyedévben. Ugyanakkor a Linux-alapú szerverek eladásai emelkedtek a legnagyobb mértékben, 35 százalékkal 583 millió dollárra.

Az olcsóbb, Windows és Linux alapú szerverek eladásainak növekedése nem volt elegendő ahhoz, hogy ellensúlyozza a Unix szerverek 12,9 százalékos forgalomcsökkenését, amelyet főként az árak jelentős csökkenése okozott. Az IDC szerint az idei első negyedévben a Unix szerverek forgalma 4,3 milliárd dollár volt.

A Unix szerverekkel kapcsolatos nehézségek várhatóan a HP-t és a Sunt érintik a leginkább, mivel ezek a cégek végeztek az első két helyen a Unix szervereladások terén. Az IBM volt az egyetlen olyan cég, amelynek Unix eladásai emelkedtek az előző év hasonló időszakához képest.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról