Szerző: Vörös Péter

2003. június 25. 13:16

Michael Dell szerint javul az amerikai gazdaság állapota

Michael Dell
Michael Dell
Michael Dell, a Dell Computer elnök-vezérigazgatója egy sajtókonferencián kijelentette, hogy a jelek szerint az amerikai gazdaság helyzete kezd stabilizálódni, sőt, még kismértékű javulásra is lehet számítani. Dell elmondta, hogy a vállalat jelenleg is jól szerepel és tovább növeli eladásait a PC-k és kapcsolódó termékek fogyasztói piacán.

"Úgy vélem, hogy több jel utal arra, hogy a gazdaság stabilizálódik, egyes helyeken pedig enyhén javul is" -- mondta Dell, aki ugyan nem tért ki arra, hogy ez milyen hatással van a cég forgalmára, azonban annyit hozzátett: "a Dell üzletmenete jól alakul".

A Dell, világ legnagyobb PC-gyártója azt jósolta, hogy a második pénzügyi negyedéves forgalom 15 százalékkal több mint 9,7 milliárd dollárra fog emelkedni a tavalyi hasonló időszakhoz képest, míg a nyereség részvényenként 19 centről 24 centre fog nőni. Dell elmondta, hogy a tavalyi év 35 milliárd dolláros forgalmából 6 milliárd dollárt (mintegy 17 százalékot) tett ki a fogyasztói piac.

Dell részletesen beszélt a közeljövő "digitális otthon"-járól, amelyben a fogyasztói elektronikai és a számítástechnikai eszközök a háztartás integrált részeként működnek majd. Dell szerint a cég fogyasztói forgalmának jövője jórészt attól függ, hogyan tud alkalmazkodni e koncepcióhoz.

Mivel az otthonokban használt termékek egyre szabványosítottabbak és kompatibilisebbek lesznek, a Dell várhatóan sikeresen fogja alkalmazni bevált üzleti modelljét: a részesedés növelése érdekében egyre alacsonyabb árakat alkalmaz a tömegtermékek piacán. "Már jelenleg is óriási fogyasztói üzletágunk van, de a következő 10-15 évben ezt rendkívüli mértékben fogjuk bővíteni az USA-ban és szerte a világon" -- mondta Dell.

Az utóbbi időben híresztelések röppentek fel azzal kapcsolatban, hogy a Dell az Apple iTunes Music Store-jához hasonló zeneszolgáltatást tervez nyújtani. Az Apple 99 centet (~223 Ft-ot) kér egy zeneszám letöltéséért, előfizetési díj nincs. Mike George, a Dell marketing vezérigazgatója annyit árult el, hogy a vállalat több üzleti modellt vizsgál, de egyelőre nincs konkrét terve e téren.

Saját jövőjét illetően Dell elmondta, hogy egyelőre nem tervezi távozását a cég éléről. "38 éves vagyok, ez az elnök-vezérigazgatók között elég fiatalnak számít. Úgy érzem, hogy lesz még néhány jó évem."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról