:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2002. szeptember 5. 15:33

A Wall Street-i elemzők optimisták a játékiparral kapcsolatban

[CNET] Szerdán két Wall Street-i elemző is optimista jelentéseket tett közzé a videojáték-iparral kapcsolatban.

[CNET] Szerdán két Wall Street-i elemző is optimista jelentéseket tett közzé a videojáték-iparral kapcsolatban.

Jeff Vilensky, a Bear, Stearns elemzője szerint a tavalyi 9 milliárd dolláros rekordforgalom után az idén a videojátékok eladásai eddig 20%-kal emelkedtek, és úgy tűnik, hogy ezt a lendületet sikerül megőrizni az ünnepi szezonig is.

"Az utazással és a gazdasággal kapcsolatos aggodalmak azt jelentik, hogy a vevők otthoni időtöltés után néznek, ez egyértelműen előnyös a videojáték-eladások számára" -- írta Vilensky. "A kiskereskedelmen belül ez egy olyan szegmens, amely az év hátralévő részében is erős marad."

Vilensky megjegyezte hogy a tizenévesek közötti munkanélküliség (a játékipar egyik legfontosabb demográfiai mutatója) 17,9%-ra emelkedett az idén. Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a szabad vásárlóerő csökkenése általában nem nagyon érinti a játékeladásokat. "Ami a szabadidő eltöltését illeti, a játékok a legolcsóbb otthoni szórakozási formák közé tartoznak" -- írta Vilensky.

Tony Gikas, a U.S. Bancorp Piper Jaffray elemzője szerint a Take-Two Interactive játékkiadó nyeresége meg fogja haladni a várakozásokat -- a cég ma jelenti be harmadik pénzügyi negyedéves eredményeit.

Gikas arra számít, hogy az egyebek között a "Grand Theft Auto 3"-ról ismert Take-Two nyeresége 110 millió dollár (részvényenként 9-10 cent) lesz, szemben a First Call által megkérdezett elemzők részvényenként 7 centes nyereségelőrejelzésével.

Michael Pachter, a Wedbush Morgan Securities elemzője a múlt héten tett hasonló előrejelzést a Take-Two-val kapcsolatban, ennek hatására a cég részvényárfolyama jelentősen megemelkedett e hét első kereskedési napján, kedden.

Gikas szerint a Take-Two amerikai forgalma nőtt, és átlagosan 200%-on állt a nyáron az előző év hasonló időszakához képest. Gikas úgy véli, hogy a lendület folytatódik, mivel a cég készül a "Grand Theft Auto" sorozat következő részére ("Vice City"), amely októberben jelenik majd meg. Gikas arra számít, hogy az új részre legalább 4 millió előrendelés fog érkezni.

"Úgy véljük, hogy a 'GTA-Vice City' a közelgő ünnepi szezon legnagyobb várakozással övezett játéka, és konzervatív becslésünk szerint a megjelenés első évében több mint 10 millió darabot fog a cég eladni a játékból" -- írta Gikas.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.