:

Szerző: Barna József

2002. szeptember 11. 19:02

IDF: két új Xeon processzort jelentett be az Intel

Az Intel -- a várakozásoknak megfelelően -- ma bejelentette egy- vagy kétprocesszoros munkaállomásokba és szerverekbe szánt új Xeon processzorait. Az új modellek 2,8 és 2,6 GHz-es sebességen üzemelnek.

[HWSW] Az Intel -- a várakozásoknak megfelelően -- ma bejelentette egy- vagy kétprocesszoros munkaállomásokba és szerverekbe szánt új Xeon processzorait. Az új modellek 2,8 és 2,6 GHz-es sebességen üzemelnek.

A kétprocesszoros kiszolgálókba szánt, 603 tűs INT-mPGA tokozásban forgalmazott Intel Xeon processzor a NetBurst mikroarchitektúrára épül, 512 kbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaz és 0,13 mikronos csíkszélességgel készül. A Xeon egyike az Intel Hyper-Threading technológiájával rendelkező első processzorainak.

Amint arról korábban többször beszámoltunk, az Intel Hyper-Threading technológiája a szimultán többszálú (SMT) végrehajtás egyik sokat ígérő implementációja. Ennek lényege, hogy két architekturális állapotot alakítottak ki a processzormagban egyes erőforrások (pl. regiszterek) számának megduplázásával, aminek köszönhetően a CPU két logikai processzornak látszik az operációs rendszer felé. Így az két független szálat, folyamatot képes futtatni egy időben, igaz, ezek versengenek a változatlan számú végrehajtó egységekért. Az Intel szerint csupán e technológia alkalmazásával 30%-os teljesítménynövekedés érhető el optimalizált alkalmazások futtatása során.

A kétprocesszoros kiszolgálókhoz az Intel az E7500, míg a munkaállomásokhoz az 860 lapkakészletet ajánlja a Xeon processzorok mellé. Ezer darabos közvetlen megrendelés esetén a 2,8 GHz-es változat 562, míg a 2,6 GHz-es 433 dollárba kerül.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.