:

Szerző: roberto

2002. szeptember 18. 14:43

Hamarosan elkészülnek az nForce2 chipes alaplapok első mintapéldányai

A The Inquirer című lap szerint hamarosan elkészülnek az NVIDIA nForce2 chipkészletes alaplapok első mintapéldányai és a gyártók megkezdhetik a tesztelést.

A The Inquirer című lap szerint hamarosan elkészülnek az NVIDIA nForce2 chipkészletes alaplapok első mintapéldányai és a gyártók megkezdhetik a tesztelést.

Emlékezetes, hogy az nForce2 hivatalos bejelentése július közepén történt, akkor a vállalat azt ígérte, hogy az első alaplapok szeptemberre már az üzletek polcain lehetnek. A jelenlegi helyzet ismeretében azonban erre igen kevés az esély, a tényleges piaci premier valószínűleg októberben történik meg. Az NVIDIA bejelentése szerint az első nForce2 chipkészletes alaplapok az ABIT, ASUS, Chaintech, EPoX, Leadtek, MSI, Shuttle és a Soltek kínálatában lesznek fellelhetők

Az nForce2 két különféle northbridge és southbridge chipet tartalmaz, így összesen négy konfigurációban használható attól függően, hogy az alaplapgyártó adott terméke mely piaci szegmenst célozza. A kétcsatornás "DualDDR" memóriavezérlővel -- amely DDR400 memória használatával 6,4 Gbyte/sec sávszélességet biztosít -- és AGP 8X felülettel rendelkező northbridge integrált GeForce4 MX grafikus maggal, vagy anélkül készül. Az nForce2 immáron legfeljebb 3 Gbyte (DDR266/333/400) memóriát támogat, kétszer annyit, mint elődje.

A GeForce4 MX nemcsak magasabb teljesítményű elődjénél (GeForce2 MX), hanem már támogatja az Accuview anti-aliasinget, illetve az nView többmegjelenítős technológiát is. Ha hihetünk a híreknek, egyes alaplapgyártók olyan termékekkel is jelentkeznek majd, amelyeken gyárilag két videcsatlakozó (VGA és DVI, VGA és S-Video, stb.) kap helyet.

A southbridge (MCP) is teljesen megújult, sőt, mondhatni megduplázódott. Az nForce2 két különféle southbridge chippel rendelkezik amelyek közül az MCP (media and communications processor) elsősorban a kedvező ár/teljesítmény szem előtt tartó vásárlók igényeit hivatott kielégíteni, az MCP-T chipet ezzel szemben az otthoni irodákba, illetve csúcskategóriás játékok futtatásához tervezett számítógépekhez ajánlja az NVIDIA. A northbridge és southbridge chipeket továbbra is 800 Mbyte/sec sebességű HyperTransport busz köti össze.

Mindkét MCP támogatja az ATA 33/66/100/133 perifériákat, hat USB2.0 eszköz kezelésére képes, és három FireWire eszköz csatlakoztatható hozzá. Érdekesség, hogy az MCP-ből eltűnt a Dolby Digital 5.1 támogatás, csupán egy "sima" AC'97 audiovezérlő maradt.

A térhangzás élményét csupán az MCP-T chip és a "SoundStorm" névre hallgató bővítőkártya produkálja, amely S/PDIF kimenet mellett hatcsatornás hangszórócsatlakozóval, valamint számos (TV, CD, mikrofon, stb.) bemenettel rendelkezik.

Az MCP-T ezen felül két 10/100 Ethernet-vezérlővel és hardveres internet-megosztási képességgel is elláttak a tervezők. Az NVIDIA várakozásai szerint a két hálózati vezérlő jelenléte az nForce 2-re épülő számítógépeket ideálissá teszi otthoni szerver feladatok ellátására.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.