Szerző: Barna József

2002. szeptember 13. 08:32

Csúszik a Barton és a ClawHammer megjelenése

[CNET, AP, Dow Jones] Tegnap az Advanced Micro Devices módosította processzorútitervét: a vállalat egy negyedévvel későbbre tolta az Athlon XP újabb generációjának, valamint az asztali számítógépekbe szánt ClawHammer processzornak a megjelenési dátumát.

[CNET, AP, Dow Jones] Tegnap az Advanced Micro Devices módosította processzorútitervét: a vállalat egy negyedévvel későbbre tolta az Athlon XP újabb generációjának, valamint az asztali számítógépekbe szánt ClawHammer processzornak a megjelenési dátumát.

Amint az ismert, a korábbi tervek és nyilatkozatok szerint az AMD az idei negyedik negyedév során kezdte volna meg a jelenleg nyolcadik generációs Athlon (ClawHammer) néven ismert 64 bites asztali processzor szállítását, míg a hivatalos bejelentést és a piaci megjelenést a jövő év első negyedévére ígérte. Az új útiterv szerint azonban a vállalat PC-gyártó partnerei csak 2003 első negyedévében jutnak hozzá a termékhez, míg az arra épülő számítógépek piaci megjelenése az első negyedév végén vagy a második negyedév elején esedékes. A többprocesszoros szerverekbe és munkaállomásokba szánt Opteron tervezett megjelenési dátuma nem változott: a chip 2003 első félévében kerül piacra.


A rossz hírek képen is

A cég egyik szóvivője, John Crank a hírügynökségeknek adott nyilatkozataiban nem volt bőbeszédű a késlekedés okaival kapcsolatban. Elmondta, hogy az architektúrával nincs komolyabb probléma, elsősorban a gyorsabb, 333 MHz-es rendszerbuszt igénylő Athlon XP processzorok életciklusát kívánják meghosszabbítani a döntéssel. A 333 MHz-es rendszerbuszt használó Athlon XP piaci premierje október 7-én várható.

Azonban az 512 kbyte másodlagos gyorsítótárral felszerelt Barton magos Athlon XP megjelenése is csúszik. A vállalat korábban úgy tervezte, hogy e processzormag az idei második félév során lát napvilágot. Az új útiterv szerint a Barton is a jövő év első negyedévében kerül piacra.

Amint arról beszámoltunk, az AMD Hammer 64 bites mikroprocesszor integrált DDR memóriavezérlőt tartalmaz, a cég által kifejlesztett HyperTransport pont-pont technológiát kihasználva kommunikál az alaplapi vezérlőchipekkel és a többi processzorral, valamint 0,13 mikronos silicon-on-insulator (SOI) gyártástechnológiával készül a cég drezdai Fab 30-as gyárában.

Az AMD hivatalos sajtóanyagai szerint a Hammer az Athlonhoz képest 20-25%-ot profitál az integrált memóriavezérlő alkalmazásából, míg további 5%-ot az architekturális fejlesztésekből. Azonban a legújabb sajtóértesülések szerint a cég már októberben, a Microprocessor Forum rendezvényen nyilvánosságra hozza a hivatalos teljesítményadatokat.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról