Szerző: Bodnár Ádám

2002. szeptember 10. 09:28

Intel Developer Forum: első nap

A hagyomány szerint San Jose ad otthont az őszi Intel Developer Forumnak, a világ legnagyobb félvezetőgyártó cége által szervezett szakmai rendezvénynek, amelyre idén összesen mintegy 4 ezer kutató, mérnök, szoftverfejlesztő, elemző és újságíró jött el. Cikkünkben az első nap eseményeiről számolunk be.

Az alig egymillió lelket számláló, mindössze 8 négyzetmérföldön (20 négyzetkilométeren) elterülő San Jose a Szilícium-völgy fővárosa, az informatikai ipar központja. Számos nagy IT cég (pl. Sun Microsystems) főhadiszállása található itt, vagy a pár mérföldre eső kisebb városokban, például Santa Clarában (Intel, NVIDIA), Sunnyvale-ben (AMD) vagy Palo Altóban (HP). Innen vagy erről a környékről indul a webes keresések közel 80 százaléka és itt találja meg a célját több mint 90 százaléka.

A hagyomány szerint San Jose ad otthont az őszi Intel Developer Forumnak, a világ legnagyobb félvezetőgyártó cége által szervezett szakmai rendezvénynek, amelyre idén összesen mintegy 4 ezer kutató, mérnök, szoftverfejlesztő, elemző és újságíró jött el.


Az IDF helyszíne, a San Jose Convention Center

A rendezvény első napjának reggelén Frank Spindler, az Intel Vállalati Technológia Csoportjának (Corporate Technology Group) alelnöke tartotta az első beszédet, amelyben vázolta az Intel hosszú távú stratégiáját, amely szerint a jövőben a számítástechnika és a kommunikáció gyakorlatilag egybeolvad, minden számítógép egyben kommunikációs berendezés és minden kommunikációs berendezés egyben számítógép is lesz.

Spindler szerint e látomás megvalósításához számos dolog szükséges, elsősorban megfelelő technológia és termékek, amelyeket az Intel fejleszt és szállít a iparág szereplői számára. "A kedvezőtlen gazdasági körülmények ellenére a kutatás-fejlesztési büdzsénk évről évre nő. A ma elvégzett kutatások eredményei lesznek azok a technológiák és termékek, amelyeket évek múlva használni fogunk" -- fogalmazott.

Frank E. Spindler
Frank Spindler
Spindler rámutatott, hogy vállalatának éves kutatás-fejlesztési költségkerete az 1990-es 517 millió dollárról 2002-re hozzávetőleg 4 milliárd dollárra nőtt. A cég világszerte több mint 75 kutatólaboratóriummal rendelkezik, az Egyesült Államokon kívül többek között Japánban, Kínában, Izraelben, Oroszországban, Lengyelországban és Litvániában is. Az Intel összesen több mint 7000 kutatót alkalmaz.

Spindler kiemelte, hogy széles körű iparági együttműködés szükséges annak érdekében, hogy a lehető legkorszerűbb technológiákat biztosíthassák a vásárlók és felhasználók számára, ennek az együttműködésnek az egyik legfontosabb kerete az Intel Developer Forum, amely elsősorban szakmai rendezvény. Az elkövetkező hét során minden nap több tucat szakmai előadás kerül megrendezésre, amelyek kiterjednek szinte minden témára, kezdve a szilícium-technológiáktól és félvezetőgyártástól a számítógépes és kommunikációs platformokon át egészen a hálózati megoldásokig, valamint szoftverekig.

"Az Intel építőkockákat szállít, azonban folyamatosan kapcsolatban kell állnunk az ipar többi szereplőjével annak érdekében, hogy megtudjuk, milyen építőkockákra van szükségük, és hogy megmutassuk nekik, hogyan tudják használni azokat" -- mondta Spindler. Az együttműködés kiszélesítése érdekében az IDF ősszel összesen hat helyen kerül megrendezésre, az Egyesült Államokon kívül Japánban, Tajvanon, Kínában, Indiában, valamint a vállalat története során először Oroszországban is.

Spindler kiemelte az Intel szabványosítási testületekben betöltött szerepét, elmondása szerint a vállalat több mint 100 ilyen együttműködésnek tagja, a vállalat aktív közreműködésével többek között olyan szabványok és technológiák születtek, mint a Universal Plug and Play, a PCI Express, a Serial ATA vagy az AGP.

[oldal:Vezeték nélkül]

Paul Otellini
Paul Otellini
Számítógépes vagy kommunikációs cég az Intel? Ezt kérdezte hallgatóitól a vállalat elnöke és működtetésért felelős igazgatója, Paul Otellini, mikor megkezdte az ünnepélyes megnyitó beszédét. A mintegy másfél órán át tartó színpadi esemény során Otellini többek között hangsúlyozta, hogy az Intel szilíciumtechnológiája lehet és lesz a motorja annak az összeolvadási folyamatnak, amelynek során a számítástechnikai és kommunikációs eszközök egybeolvadnak. Az Intel elnöke rámutatott, hogy a nem is olyan távoli jövőben akár 1 milliárd tranzisztor is helyet kaphat egy lapkán, így gyakorlatilag egy chipben valósítható meg a processzor, a memória, a kommunikációs interfész és a biztonságért felelős áramkör is.

Otellini szólt még az "Anytime, anywhere", azaz "Bárhol, bármikor" elvről, amely az alkalmazások mobilizációját helyezi a középpontba. "A fejlesztőknek minden alkalmazást mobillá kell tenniük, mert a jövőben minden eszköz mobillá válik" -- fogalmazott az elnök. Bár a mobil számítástechnikai részleg vezetője, Anand Chandrashekher beszéde csak holnap esedékes, Otellini bemutatóján is szóba került az Intel következő generációs mobil platformja, a Banias. A Banias nem egyszerűen egy processzor, hanem egy olyan mobil platform, amely integrált vezeték nélküli kapcsolati lehetőséget (802.11, Bluetooth) is tartalmaz és a korábbinál lényegesen hosszabb akkumulátoros üzemidőt tesz lehetővé a felhasználók számára. A Baniasról bővebb részletek a holnapi napon várhatók.

Az Intel stratégiájának egyik fókusza a vezeték nélküli hálózat. Ezt nyomatékosítva a cég idén úgy döntött, hogy az IDF rendezvények helyszínén (a Fairmont Hotelben és a San Jose Convention Centerben) egyáltalán nem telepít vezetékes internetelérést, ehelyett az újságírók között szétosztottak 175 darab vezeték nélküli (802.11b) hálózati kártyát, a helyszíneket pedig vezeték nélküli elérési pontokkal (access point) szerelték fel. Otellini egyik meghívott vendége a színpadon a Starbucks kávéház-üzletlánc vezérigazgatója volt. Emlékezetes, hogy a Starbucks nemrégiben több mint 1200 üzletét szerelte fel vezeték nélküli elérési pontokkal, így a betérő vendégek zavartalanul internetezhetnek, nincs sorbanállás vagy bajlódás a kábelezéssel. A Starbucks vezérigazgatója elmondta, hogy jelenleg ez a legnagyobb nyilvános vezeték nélküli hálózat a világon, és az év végéig várhatóan összesen mintegy 2000 üzletet kapcsolnak be a programba, nemcsak az Egyesült Államokban, hanem Ázsiában és Európában is.

Ezután egy rövid bemutató következett, a vállalat egy fiatal munkatársa a színpadon képzeletbeli irodája, otthona és egy Starbucks kávézó között ingázott, mindenhol vezeték nélkül csatlakozott az internethez és többek között bemutatott egy olyan alkalmazást, amelynek segítségével a TV-műsorok az otthoni számítógép merevlemezére rögzíthetők és a világhálón keresztül bármikor megtekinthetők -- akár egy Windows Media Playerrel rendelkező kéziszámítógépről is. A SnapStream névre hallgató program egyébként már kapható, részletes információ róla a www.snapstream.com honlapon érhető el. Természetesen mondanunk sem kell, hogy ehhez a bemutatóhoz Banias processzoros notebookot használtak.

[oldal:Tablet PC, Hyper-Threading és Madison]

Az előadás következő részében Otellini vendégeként Jim Allchin, a Microsoft Platforms Group alelnöke lépett a színpadra, kezében egy Tablet PC-vel. Allchin először bemutatta a Tablet PC platform kézírásfelismeréssel kapcsolatos funkcióit és lehetőségeit. Kiemelendő, hogy a Tablet PC kézírásfelismerése nem nyomásérzékeléssel, hanem elektromágneses úton zajlik, így sokkal finomabb és íveltebb vonalak vihetők be, mint a hagyományos érintőképernyőkön, vagy a kéziszámítógépeken. A Tablet PC a beírt betűket természetesen azonnal képes szöveggé alakítani, majd ezeket bármely arra felkészített alkalmazásba könnyen be lehet illeszteni.

Ezután a Windows XP Media Center Edition operációs rendszer bemutatója következett. A Media Center Edition gyakorlatilag egy teljes értékű Windows XP, azonban a készülékek egy egyedi, távirányítóval vezérelhető alkalmazással vannak ellátva, amelynek segítségével a felhasználók zenét, képeket vagy videókat játszhatnak le, TV-t nézhetnek, de akár rögzíthetik is a műsort. A Tablet PC e szoftvere folyamatos kapcsolatban áll az msn.com webhelyen közzétett TV-műsorral, így két hétre előre lekérhető az összes ott tárolt csatorna programja, ráadásul a felvételek beprogramozásával sem kell sokat bajlódni, egy kattintás a műsoron és a többit a számítógép elintézi.

Otellini bemutatójának következő részében a Hyper-Threading technológia előnyeiről volt szó. A bemutató során egy Hyper-Threading technológiával rendelkező és egy azt nélkülöző Pentium 4 processzoros rendszer versenyzett. A feladatok között rendszerint szoftverek egyidejű futtatása szerepelt, természetesen a Hyper-Threading funkcióval rendelkező számítógép jóval hamarabb végzett az alkalmazásokkal. A gépek három tesztet hajtottak végre, az egyikben egy időben zajlott videofelvétel és 3D játék (Morrowind), itt a Hyper-Threading technológiát nélkülöző gépen a játék ugyan élvezhető sebességgel futott, azonban a rögzített videó minőség rendkívül gyatra volt, nagyon sok képkocka kimaradt és a hang is teljesen elveszett. A következő két tesztben irodai programokat (Outlook, Excel, Power Point, víruskereső) futtattak egyszerre, a Hyper-Threading technológiával ellátott gép rendre megelőzte versenytársát.

Később a kiállítóteremben az Intel egyik munkatársával hosszasabban is beszélgethettem a technológiáról. Elmondta, hogy a vállalat mérései szerint asztali alkalmazások futtatásakor akár 25 százalékos teljesítménynövekedést is tapasztalni lehet majd. Itt is megnéztem egy bemutatót, a számítógép egy DVD filmet (Csúcsformában 2) játszott le és közben egy MP3 állományt tömörített be, természetesen villámgyorsan, miközben a DVD végig teljesen folyamatos volt. Az első, Hyper-Threading funkcióval ellátott Pentium 4 processzor a 3,06 GHz-es változat lesz, amely a negyedik negyedévben jelenik meg. Az Intel munkatársa elmondta, hogy az 533 MHz-es front side buszt támogató Intel chipkészletek mind támogatják a Hyper-Threading technológiát, így csupán az alaplapgyártókon múlik, hogy melyik termékek fogadják majd az új processzorokat.

Otellini megnyitó beszédének utolsó részében a nagyvállalati szegmensbe szánt 64 bites Itanium 2 processzor új változatának, az egyelőre Madison kódnéven ismert chipnek a bemutatására került sor. A Madison elődjénél kétszer nagyobb, akár 6 Mbyte harmadszinű gyorsítótárat tartalmaz és minden tekintetben kompatibilis a jelenleg kapható McKinley magos lapkákkal. A kompatibilitást egy Unisys ES7000 szerver segítségével mutatták be, amelyben egy 4 McKinley processzort tartalmazó fiókot menet közben cseréltek ki egy 4 Madison processzort tartalmazó fiókra. Az Intel szerint a Madison chipes rendszerek elődeiknél akár 30 százalékkal nagyobb teljesítményt is nyújthatnak.


Itanium 2 processzoros rendszerek: munkaállomástól a 32 processzoros szerverig

Bemutatásra került ezen kívül az NEC új, TX7 kódnevű, 32 darab Itanium 2 processzort tartalmazó szervere is, amely a cég mai bejelentése szerint rekorderedményt ért el a TPC-C teljesítménytesztben. Az NEC számítógépének 308620 pontos TPmC eredménye a legmagasabb a Windows operációs rendszert futtató, nem fürtözött rendszerek között. A számítógép mindezt 14,96 dollár/TPmC ár/teljesítmény arány mellett tudta felmutatni, amely szintén kiemelkedő eredménynek számít.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról