Szerzők: Barna József, Barna József, Barna József

2002. szeptember 2. 08:43

Malajzia országos akciót indít a szoftverkalózkodás felszámolására

A Bernama hírügynökség szombaton közölte, hogy Malajzia vasárnap országos akciót indít a szoftverkalózkodás felszámolására. A fő célpont ezúttal a kalózszoftvereket használó vállalatok.

A Bernama hírügynökség szombaton közölte, hogy Malajzia vasárnap országos akciót indít a szoftverkalózkodás felszámolására. A fő célpont ezúttal a kalózszoftvereket használó vállalatok.

Az akció neve "Operation Genuine" (Valódi Hadművelet), amelyben részt fog venni a belföldi kereskedelemmel és fogyasztókkal foglalkozó minisztérium 300 hivatalnoka és a Business Software Alliance (BSA, az amerikai szoftverkiadók érdekeit képviselő szervezet) szakértői.

Az International Intellectual Property Alliance (IIPA, Nemzetközi Szellemi Tulajdon Szövetség) becslései szerint Malajziában a 2000-es 140 millió dollárról tavaly 316,5 millió dollárra nőtt a kalózkodás miatt elvesztett amerikai kereskedelem értéke. Ebben benne van a mozifilmekkel, a zenékkel és a szoftverekkel kapcsolatos kalóztevékenység.

"Mindenre kiterjedő háború hirdettünk" -- mondta Mohamed Roslan Mahayudin, a minisztérium végrehajtásért felelős illetékese.

"Korábban a vállalatokra összpontosítottunk, ez alkalommal lépéseket teszünk a cégek felsővezetése ellen is, ha azt találjuk, hogy nem hoztak megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy megszüntessék vállalatuknál a kalózszoftverek felhasználását" -- mondta Mahayudin.

A Bernama nem közölte, hogy meddig fog tartani a mostani akció, de a hatóságok rendszeresen hajtanak végre razziákat a kalóz (zenei és szoftver) CD-kkel kapcsolatban Kuala Lumpurban, a dél-kelet-ázsiai ország fővárosában.

Tavaly a hatóságok több mint 2000 utcai árust tartóztattak le, akik illegális CD-ket, VCD-ket és DVD-ket árultak.

A hírügynökség elmondta, hogy a bűnösnek talált vállalatok és a felsővezetők büntetése elérheti a 10.000 ringgitet (~656 ezer Ft-ot), míg a börtönbüntetés elérheti akár az 5 évet is -- mi több, a bűnösök akár mindkét büntetésben is részesülhetnek.

Az amerikai illetékesek szerint Malajzia kalózkodással kapcsolatos törvényei jók, de az ország nem érvényesíti szigorúan azokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról