Szerző: Bodnár Ádám

2002. szeptember 18. 21:16

Biometrikus azonosítási módszerrel szűrné ki Ausztrália kormányzata a több útlevelet igénylő csalókat

[ZDNet] Új csodafegyvert vetne be az ausztrál kormányzat az egyre gyakoribb -- útlevéllel kapcsolatos -- visszaélések megakadályozása érdekében. Az ország útlevélkiállítási és -nyilvántartási rendszere ugyanis könnyen kijátszhatónak bizonyul, többen igényelnek hamis adatokkal második, sőt harmadik útlevelet meguknak.

[ZDNet] Új "csodafegyvert" vetne be az ausztrál kormányzat az egyre gyakoribb -- útlevéllel kapcsolatos -- visszaélések megakadályozása érdekében. Az ország útlevélkiállítási és -nyilvántartási rendszere ugyanis könnyen kijátszhatónak bizonyul, többen igényelnek hamis adatokkal második, sőt harmadik útlevelet meguknak.

A jelenleg tesztelés alatt lévő rendszer biometrikus technológia segítségével az útlevél kiállításához beküldött fényképről képes megállapítani, hogy az illető szerepel-e az adatbázisban, igényelt-e már útlevelet. Az azonosítás lényegében megfelel az egyedi jellemzőkkel bíró ujjlenyomat-vizsgálatának, itt azonban a fényképen szereplő igénylő arcáról kerülnek azonosító adatok az adatbázisba.

Az eljárás ugyanakkor nem 100%-os, a tesztelés során több, a technológiára jellemző, ám szakértők szerint kiküszöbölhető hibát is tapasztaltak. A hibák jellegét firtató kérdésekre nem válaszolt a kormány szóvivője. A rendszerre azonban mindenképpen szükség van: a fényképek ellenőrzése kézi megoldással túlságosan sok humán erőforrást, munkatársat igényelne.

A szakértők tájékozatása szerint a rendszer jelenlegi állapotában 95%-os pontossággal képes meghatározni, hogy egy adott fényképen szereplő arc szerepel-e már a kormányzat adatbázisában, állítottak-e már ki az illetőnek útlevelet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról