Szerző: castor

2002. szeptember 30. 13:49

Szerverekből kölcsönzött technológiával gyorsítja asztali merevlemezeit az IBM

Az IBM a mai napon mutatja be asztali számítógépekbe szánt Deskstar 180GXP merevlemezét, amely a vállalat szerverekbe szánt meghajtóiból már ismert tag n seek technológia segítségével elődeinél 20 százalékkal alacsonyabb elérési idővel rendelkezik.

Az IBM a mai napon mutatja be asztali számítógépekbe szánt Deskstar 180GXP merevlemezét, amely a vállalat szerverekbe szánt meghajtóiból már ismert "tag 'n seek" technológia segítségével elődeinél 20 százalékkal alacsonyabb elérési idővel rendelkezik.

A "tag 'n seek" technológia lényege, hogy a merevlemezvezérlőtől érkező parancsokat a meghajtó puffereli és a lehető leghatékonyabb sorrendbe rendezi át, majd hajtja végre őket, amely nem csak az elérési időt csökkenti, hanem a vezérlőprocesszort is tehermentesíti. A technológia már régóta része a szerverekbe szánt IBM merevlemezeknek, a 180GXP sorozattal azonban már az asztali modellekben is megjelent.

A merevlemezek adatsűrűsége évente mintegy 100 százalékkal növekszik, ezzel szemben az elérési idő csupán 10 százalékkal csökken -- állítja az IBM. "Ez a piac elsősorban minél nagyobb kapacitást akar, azonban ahogy a kapacitás növekszik, a hozzáférés sebességét is növelni kell" -- mondta a cég szóvivője.

A Deskstar 180GXP merevlemezek 30, 40, 60, 80, 120 és 180 GByte-os kivitelben lesznek kaphatók, a meghajtók fordulatszáma 7200 rpm. A 120 és 180 Gbyte kapacitású modellekben 8 Mbyte cache található. A 30 és 40 Gbyte-os modellek csak OEM-ek számára lesznek hozzáférhetők, a nagyobb modellek listaára 144 és 360 dollár között alakul. A meghajtók az év végén jelennek meg a piacon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról