Szerző: Bodnár Ádám

2002. szeptember 5. 14:41

Jövőbeni VIA lapkakészletek AMD processzorokhoz

A VIA hivatalos chipkészlet-útiterve szerint AMD Athlon XP és Duron processzorokhoz jelentős újdonságot hozó újabb termék a jövőben nem jelenik meg. A már piacon lévő KT400 tehát a cég kínálatában az utolsó mohikán. Amint arról többször hírt adtunk, e lapkakészlet újdonsága, hogy támogatja a 8x AGP interfészt és a 8x V-Link kapcsolatot, valamint korlátozott, a gyártó által hivatalosan nem támogatott módon képes DDR400 memóriamodulok kezelésére.

[HWSW] A VIA hivatalos chipkészlet-útiterve szerint AMD Athlon XP és Duron processzorokhoz jelentős újdonságot hozó újabb termék a jövőben nem jelenik meg. A már piacon lévő KT400 tehát a cég kínálatában az utolsó mohikán. Amint arról többször hírt adtunk, e lapkakészlet újdonsága, hogy támogatja a 8x AGP interfészt és a 8x V-Link kapcsolatot, valamint korlátozott, a gyártó által hivatalosan nem támogatott módon képes DDR400 memóriamodulok kezelésére.

A tervek szerint egyetlen termék lát csupán napvilágot a hetedik generációs AMD platformhoz: a KT400 tulajdonságaival bíró, de CastleRock integrált grafikus vezérlővel rendelkező KM400. Ezt a grafikus magot nem az S3 Graphics tervezte; a chip licencét egy megnevezni nem kívánt tajvani gyártótól vásárolta meg a VIA. A CastleRock erőssége a hardveres videodekódolásban rejlik. A KM400 mintapéldányai az idei negyedik negyedévben készülnek el, piaci megjelenése azonban egyelőre bizonytalan.

Ahogy az AMD, a VIA is elsősorban a nyolcadik generációs Hammer processzorcsaládban látja a jövőt. Ám minthogy a Hammer integrált memóriavezérlővel rendelkezik, a kiszolgálásához szükséges north bridge chipek is szükségszerűen leegyszerűsödnek. A cég három lapkakészletet is tervez ehhez az architektúrához:

Megnevezés: K8T400 K8T400M K8M400
CPU interfész:HT* hídHT* hídHT* híd
Gyártástechnológia:0,22 mikron0,22 mikron0,15 mikron
Grafika:AGP 4X/8XAGP 4X/8XCastleRock-II GFX, AGP 4X/8X
V-Link:8x, 533 MB/sec8x, 533 MB/sec8x, 533 MB/sec
Mintapéldányok:2002. május2002. augusztus2002. negyedik negyedév

*A chipeket 800 MHz-es HyperTransport busz köti össze a processzorral

A K8T400M mindössze abban különbözik a K8T400-tól, hogy tűkompatibilis az integrált grafikus magot tartalmazó K8M400-zal, így az alaplapgyártók a termékek újratervezése nélkül dobhatnak piacra grafikus maggal vagy anélkül szerelt alaplapokat. A K8M400 UMA (Unified Memory Architecture) technológiát használ, azaz a rendszermemóriából hasít ki szeletet a grafikus chip számára. Korábbi pletykák arról szóltak, hogy a Hammer integrált memóriavezérlője miatt problémák adódtak az UMA architektúrákkal, várhatóan azonban ezeket sikerül a megjelenés idejére kiküszöbölni.

A VIA a fenti north bridge-ek mindegyikéhez a VT8235 south bridge-et ajánlja, amely támogatja az Ultra ATA-133 meghajtókat és az USB 2.0-eszközöket, valamint integrált hatcsatornás audiovezérlővel rendelkezik. Ennek kiegészítője lesz a még szintén az idén megjelenő VT6420 társchip, amely kétcsatornás Serial ATA-vezérlővel rendelkezik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról