:

Szerző: castor

2002. szeptember 18. 10:29

Ma jelenik meg az 1,2 GHz-es Sun UltraSPARC III processzor

[CNET] A Sun Microsystems a mai napon jelenti be legújabb processzorát, az 1,2 GHz-en üzemelő UltraSPARC III modellt.

[CNET] A Sun Microsystems a mai napon jelenti be legújabb processzorát, az 1,2 GHz-en üzemelő UltraSPARC III modellt.


Sun UltraSPARC III

A chipet a Texas Instruments 0,13 mikronos csíkszélességgel, rézalapú technológiával gyártja, így az új processzor magasabb órajele ellenére kevesebb energiát fogyaszt és kevesebb hőt termel, mint a 0,15 mikronos csíkszélességgel gyártott 1,05 GHz-es modell. A chip fogyasztása mindössze 53 Watt, szemben az 1,05 GHz-es modellel, amely 75 Wattot fogyaszt.

A Texas Instruments bejelentése szerint az 1,2 GHz-es processzorok sorozatgyártása már júliusban megkezdődött. A vállalat eközben gőzerővel dolgozik egy "Gemini" kódnevű chipen, amely két processzormagot tartalmaz (CMP). A Texas Instruments 2003 elején kezdi meg a 0,09 mikronos csíkszélesség bevezetését, ezt használják majd az UltraSPARC V előállításához.

Az 1,2 GHz-es UltraSPARC III várhatóan 2 hónapon belül megjelenik a Sun egyes rendszereiben. A Sun Fire konfigurációk zökkenőmentesen bővíthetők az új processzorral még akkor is, ha a rendszerben található többi chip órajele eltérő. Az UltraSPARC III sorozat tagjai jelenleg 750, 900, 1050 és 1200 MHz-es változatban kaphatók.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 04:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.