:

Szerző: Barna József

2002. szeptember 16. 13:49

Az Oracle várhatóan eléri negyedéves nyereségelőrejelzéseit

A Wall Street arra számít, hogy az Oracle legalább eléri nyereségcélkitűzéseit, amikor e héten közzéteszi első pénzügyi negyedéves eredményeit, bár a legtöbb elemző úgy véli, hogy a világ második legnagyobb szoftvercége az eredményt a kiadások erőteljes visszafogásával éri el.

"Arra számítunk, hogy az Oracle a 2003-as pénzügyi év első negyedévében a vártnál jobb nyereséget ér el a költségek további csökkentésének köszönhetően, míg a forgalom nem lesz túl erős, különösen Európában" -- mondta Christopher Shilakes, a Merrill Lynch elemzője.

Az elemzők szerint az Oracle-t csak a Microsoft előzi meg a költségek visszafogása és a nyereségek elérése terén.

Több forrásra hivatkozva Shilakes elmondta, hogy az Oracle 600-700 fővel csökkentette létszámát az augusztusban véget ért negyedévben. A cég a májusban véget ért 2002-es pénzügyi évet 42.006 alkalmazottal zárta, szemben az egy évvel korábbi 42.927-tel.

"Ez azt jelenti, hogy a környezet továbbra is nagy kihívást jelent a vállalatnak és a költségek visszafogása rendkívül fontos a cég számára" -- tette hozzá Shilakes.

A vállalat utolsó hat negyedévében ötször csökkent az előző évvel összehasonlított forgalom, mivel a vállalati IT kereslet továbbra is igen gyenge. Azonban a költségcsökkentéseknek köszönhetően a negyedéves nyereségek csak három negyedév óta csökkennek.

A Redwood Shores (Kalifornia) központú Oracle azt jelezte előre, hogy az első pénzügyi negyedéves nettó nyeresége részvényenként 7 cent lesz és figyelmeztette a befektetőket, hogy a szoftverlicenc bevételek 15-25%-kal is visszaeshetnek az előző év hasonló időszakához képest, amikor a cég részvényenként 9 centes nyereséget és 711,1 millió dolláros szoftverforgalmat ért el.

Az elemzők szerint a vállalat ezúttal alacsonyra emelte a lécet, szemben a korábbi negyedévekkel, amikor a cég túl agresszív volt és kiábrándította a befektetőket, akik hozzá voltak szokva a fellendüléskori nyereségnövekedéshez.

"Úgy vélem, hogy olyan szintre tették a lécet, amiről úgy vélték, hogy könnyedén el tudják érni" -- mondta Patrick Walravens, a JMP Securities elemzője.

A First Call által megkérdezett három tucat elemző szerint az Oracle részvényenként 6-8 centes nyereségről fog beszámolni szeptember 17-én.

Az IBM és a Microsoft versenye arra kényszerítette az Oracle-t, hogy olcsó, lecsupaszított változattal álljon elő kulcsfontosságú adatbázis technológiájából.

Az Oracle vezetői elmondták, hogy az árra érzékeny ügyfelek az olcsóbb, "Standard" adatbázis szoftvert választják a drágább, "Enterprise" verzió helyett. Ez tovább csökkenti az adatbázis-eladásokat, amelyek jelentősen mértékben csökkentek, amikor a sokat költő távközlési és internet vállalatok tönkrementek.

Az IBM tavaly megvette az adatbázis-gyártó Informixet. Ezzel a lépéssel a forgalom alapján a Nagy Kék átvette az első helyet az adatbázis-szoftver piacon, közölte a Gartner Dataquest. Az Oracle vezetői ugyanakkor elmondták, hogy a cég a felhasználók száma alapján nem veszített piaci részesedést. Az Oracle vitatja az IBM számadatait.

Az Oracle 11i alkalmazások (amelyek az olyan napi üzleti tevékenységeket menedzselnek, mint a számvitel, a beszerzés és az ügyfélszolgálat) eladásai csökkentek. Az Oracle 11i első változatában sok hiba volt és az Oracle még mindig azon van, hogy javítsa a termékről kialakított képet, annak ellenére, hogy a korábbi hibákat már kijavították.

Bob Austrian, a Banc of America Securities elemzője szerint az Oracle 11i eladások immár emelkednek több negyedéves visszaesés után. "Az ipari források arra utalnak, hogy az Oracle könnyedén el fogja érni a negyedéves előrejelzéseket és meglehetősen bíztató kilátásokkal fog előállni, különösen az alkalmazások eredményeinek javulása terén" -- mondta Austrian.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.