Szerző: roberto

2002. szeptember 4. 10:18

A Solaris x86 felhasználói szerint a Sun elárulta őket

A Sun Microsystems vezérigazgatójához, Scott McNealyhez címzett nyílt levelükben a felhasználók azt kérik, a vállalat Intel platformra is adja ki a Solaris operációs rendszer 9-es változatát.

A Sun Microsystems vezérigazgatójához, Scott McNealyhez címzett nyílt levelükben a felhasználók azt kérik, a vállalat Intel platformra is adja ki a Solaris operációs rendszer 9-es változatát.

A San Jose Mercury News című lapban közölt "Szégyelld magad, Scott!" című levél újabb csatája annak a háborúnak, amelyet a felhasználók a Sunnal vívnak. A harc idén januárban robbant ki, amikor a Sun bejelentette, hogy a Solaris 9 operációs rendszert költségcsökkentési okokból csak SPARC processzorokon futó változatban adja ki, Intel x86-ra egyelőre nem. A SPARC-változat hivatalosan májusban debütált.

"Ez egy nagyon, nagyon nehéz döntés volt, amely kedvezőtlen körülmények között született" -- mondra Bill Moffitt, a Solaris termékekért felelős Sun-vezető. "Nem hoz annyi pénzt a konyhára, mint más területek. Ilyen szűk költségvetés mellett a nagyobb haszonnal kecsegtető üzletekre kell koncentrálnunk."

A Sun lépése szakértők szerint annak köszönhető, hogy a vállalat termékei az utóbbi időben számos esetben alulmaradtak a Windowst vagy Linuxot futtató versenytársakhoz képest. Erre jó példa az Amazon.com internetes áruház esete, ahol szintén Linux váltotta a Solarist.

Augusztus közepén a LinuxWorld rendezvény keretén belül Scott McNealy bemutatta a Sun Cobalt LX50 szervert, amely Intel processzorokra épül, és mind Linux, mind pedig Solaris 9 operációs rendszer futtatására képes. A vállalat vezérigazgatója közölte, hogy a Solaris 9 fejlesztése Intel architektúrára tovább folytatódik, azonban az operációs rendszer csak a Sun saját gépein fut majd, nem lesz külön megvásárolható, mint a korábbi változatok.

A nyílt levél szerint a Sun januári bejelentésével, amely szerint bizonytalan időre elhalasztja a Solaris 9 inteles változatának megjelentetését, megszegte a felhasználóknak tett ígéretét. "Scott [McNealy] láthatóan nem érti az ügyfelek igényeit, és azt sem tudja, hogy a felhasználói közösség elárulva érzi magát" -- áll a levélben. "Arra kérjük Scott McNealyt, hogy egy nyílt, nyilvános fórumon találkozzon szemtől szemben a Save Solaris Organization tagjaival és a szaksajtóval."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról