Szerző: Barna József

2002. szeptember 27. 11:29

Az ember, akinek 39 operációs rendszer van a számítógépén

[MaximumPC, TechTV] Azt mondták neki, hogy képtelenség,

[MaximumPC, TechTV] Azt mondták neki, hogy képtelenség, hogy nem lehet egyetlen gépen ennyit. Ő nekiállt és megcsinálta. Richard Robbins, egy tizennyolc éves, Dél-Utahban élő fiatalember PC-jének hat merevlemezén (öt Maxtor és egy Western Digital) összesen 39 operációs rendszer van, mindegyik bootolható, kettő azonban jelenleg betegeskedik, így csupán 37 rendszer működőképes. A számítógép speciálisan válogatott alkatrészekből áll, hiszen ennyi OS esetén fokozottan figyelni kell a kompatibilitásra: a rendszereket futtató 1GHz-es PIII-as processzor egy GigaByte GA6VXE7+ alaplapban foglal helyet egy Promise PCI IDE ATA/100-as vezérlő és egy ATI Rage 128-as kártya társaságában.

Az operációs rendszerek betöltéséhez Robbins a GPL-es Extended Operating System Loader (XOSL) programot használja. A rendszerek közt olyan ritkaságok is megtalálhatóak, mint a Microsoft Windows 1.01 és 2.03 vagy éppen az OS/2 Warp IV. A számítógép persze képes a Windows XP Professional és csaknem egy tucatnyi Linux-disztribúció, valamint rengeteg UNIX-variáns működtetésére is. Robbins általában néhány Windows-verziót szokott használni, de szereti a változatosságot, ezért gyakran matat a kevésbé ismert rendszerek között, kedvence a BeOS, míg a FreeBSD-t különösen háklisnak tartja.

A csodamasináról és fura gazdájáról a MaximumPC oldalán találunk további olvasnivalót, a TechTV virtuális hasábjain pedig maga Robbins vezeti be az olvasót 39 operációs rendszer bootoltatásának rejtelmeibe.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról