Szerző: Barna József

2002. szeptember 30. 16:07

Megjelent a Red Hat Linux 8.0

[Red Hat] Megjelent a Red Hat legújabb, általános célú felhasználásra szánt disztribúciója. A rendszer más disztribúcióktól eltérően egységes grafikus felületet (Red Hat Bluecurve interface) mutat, függetlenül attól, hogy a felhasználó a GNOME 2 vagy a KDE 3 környezetet használja (a rendszer alapértelmezett grafikus felülete egyébként a GNOME 2). A 2.4.18-as kernelre épülő friss Red Hat Linux néhány új grafikus rendszerbeállító-programot is tartalmaz, és a sajtóanyagok szerint a gyakori feladatokhoz igazított menük fogadják a telepítés után a felhasználót.

Red Hat Linux[Red Hat] Megjelent a Red Hat legújabb, általános célú felhasználásra szánt disztribúciója. A rendszer más disztribúcióktól eltérően egységes grafikus felületet (Red Hat Bluecurve interface) mutat, függetlenül attól, hogy a felhasználó a GNOME 2 vagy a KDE 3 környezetet használja (a rendszer alapértelmezett grafikus felülete egyébként a GNOME 2). A 2.4.18-as kernelre épülő friss Red Hat Linux néhány új grafikus rendszerbeállító-programot is tartalmaz, és a sajtóanyagok szerint a gyakori feladatokhoz igazított menük fogadják a telepítés után a felhasználót.

Rengeteg változás történt a felszín alatt is: eltűnt a Red Hat 7.x rossz emlékű C és C++ fordítója, a GCC 2.96, a helyére a GCC hivatalosan is kiadott 3.2-es verziója került. Frissült az általános C könyvtár, a minden egyéb disztribúcióban használt glibc 2.2.5 helyett a Red Hat 8.0 a glibc 2.2.93-as verziójával települ. Eltűnt a rendszerből az Apache 1.3, az alapértelmezett webszerver az Apache 2.0.40-es verziója lett.

A Psyche kódnevű OS már az elmúlt héten megkapta a Linux Standard Base minősítését, amely szerint megfelel az LSB 1.2-es verziója által támasztott követelményeknek.

Erik Troan, a Red Hat Linux termékmarketing-vezetője a megjelenés kapcsán elmondta, hogy minden eddigi kiadásnál jobban figyeltek a termék használhatóságára; az új Red Hat Linux nagyszerű új funkciókat tartalmaz a profi felhasználók számára, miközben sokkal barátságosabban viselkedik az átlagos felhasználókkal.

Az operációs rendszer két változatban kerül forgalomba, a Personal változat kiskereskedelmi ára 40 dollár (30 nap telepítési támogatással), míg a Professional változat ára 150 dollár lesz (60 napos telepítési támogatás, extra CD-k). A letölthető verzió pillanatnyilag még nincs fönt az ftp.redhat.com-on, de bármelyik percben felkerülhet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról