Szerző: roberto

2002. szeptember 2. 09:56

Jövőre tolódhat a Windows .Net Server megjelenése

[CNET] A Microsoft egy alkalmazottai részére rendezett konferencia keretében bejelentette, hogy a Windows .Net Server operációs rendszer nevét .Net Server 2003-ra változtatták, amely azt valószínűsíti, hogy a szoftver csak a jövő év során jelenik meg a kereskedelemben.

[CNET] A Microsoft egy alkalmazottai részére rendezett konferencia keretében bejelentette, hogy a Windows .Net Server operációs rendszer nevét .Net Server 2003-ra változtatták, amely azt valószínűsíti, hogy a szoftver csak a jövő év során jelenik meg a kereskedelemben.

Az operációs rendszer fejlesztés közben a Whistler kódnevet viselte. 2001 áprilisában a Microsoft bejelentette, hogy a termék neve Windows 2002 Server lesz, később ezt .Net Serverre változtatták, most pedig megtoldották a 2003-mal.

A névváltoztatás egyben azt is sugallja, hogy a program az eredetileg tervezettnél később, csak 2003-ban jelenik meg. 2000 októberében a Microsoft azt ígérte, a program 2001 végére elkészül, 2001 áprilisában pedig 2002 elejét jelölték meg kiadási dátumként. Idén márciusban a szoftveróriás bejelentette, hogy a .Net Server az év végén lesz elérhető.

A program RC1 (Release Candidate 1) változata idén júliusban jelent meg, a Microsoft szerint azonban a végleges változat elkészülte előtt egy RC2-t is kiadnak. Tekintettel arra, hogy már csak 4 hónap van hátra az évből, és egy szoftver a végleges változat elkészülte után rendszerint 4-6 héttel később kerül a boltokba, elemzők szerint a .Net Server 2003 már aligha jelenhet meg idén kereskedelmi forgalomban.

Bár a Microsoft hivatalosan tartja magát a 2002-es megjelenési dátumhoz, a cégen belül az a nézet, hogy 2003-ban fog megjelenni a termék, közölte Al Gillen, az IDC piackutató cég elemzője. "Nem hiszem, hogy ez jelentős változást jelent a cég pár hónappal ezelőtti álláspontjához képest. Úgy vélem, hogy a vállalat ugyanazon az ösvényen van, mint az utóbbi hat hónapban. Jelenleg nem számítok arra, hogy az idén megjelenik a .Net Server 2003."

A Microsoft képviselői nem nyilatkoztak azzal kapcsolatban, hogy mikor lesz kapható a szoftver. Július végén úgy nyilatkozott a vállalat, hogy a termék sínen van az év végi megjelenéshez.

Ezzel együtt a Microsoft már elkezdte az átállást a .Net Server-re a cég egészében, beleértve azokat a rendszereket is, amelyek a nagy forgalmú Microsoft.com webhelyet futtatják.

Más vállalatok azonban várhatóan lassabban fognak átállni az új operációs rendszerre, mert már áttérték vagy éppen most térnek át a nagyon vonzó Windows 2000 Server termékcsaládra, mondták az elemzők.

Az IDC adatai szerint 2001 végén a Windows NT4 (a Windows 2000 Server elődje) jelentette a Windows Server installációk 61%-át. Az IDC arra számít, hogy tovább folytatódik a Windows 2000 Server térnyerése, de így is az NT4 teszi ki a Windows Server szoftverek 32%-át ez év végén.

"Igaz, hogy a 2003-as megjelenés jelentős késés a korábbi ígéretekhez képest, de nem vagyok biztos abban, hogy az ügyfelek olyan nagyon várnak erre a termékre. Azt hiszem, hogy a 2003-as év megfelelő lesz a bemutatáshoz" -- mondta Gillen, aki szerint a jelenleg NT4-et használók valószínűleg a Windows 2000 Server-re fognak átállni.

A Windows .Net Server 2003 négy változatban lesz kapható: Standard Edition, Enterprise Edition, Datacenter Edition és Web Edition.

A termék alapvető összetevője a cég .Net webszolgáltatási stratégiájának. A .Net Server 2003 egyik legfontosabb újdonsága az Extensible Markup Language (XML) alapú webszolgáltatások széles körű támogatása lesz. Az XML (a HTML "unokatestvére") egy olyan szoftver standard, amely lehetővé teszi az Interneten keresztül történő információcserét -- egy olyan Web standardről van szó, amely a támogatók szerint át fogja formálni a B2B (business-to-business, vállalat-vállalat közötti) kommunikációt. A szakértők szerint az XML fontos mechanizmus a webszolgáltatások nyújtásához. A Microsoft versenytársai (többek között az IBM és a Sun) szintén most fejlesztenek XML-alapú webszolgáltatásokat.

A Microsoft azt tervezi, hogy ezeket az XML szolgáltatásokat más új termékekbe is beépíti. A Microsoft irodai termékcsomagjának következő verziója (kódnév: Office 11) natív fájlformátumként fogja használni az XML-t és kapcsolódni fog további XML-alapú előfizetéses szolgáltatásokhoz.

A .Net Server 2003 fontos termék abból a szempontból, hogy olyan digitális médiaszolgáltatásokat tartalmaz, amelyek versenyezhetnek az Apple és a RealNetworks szerver szoftvereivel. Az Apple nemrég jelentette be a Mac OS X 10.2 Server-t, amely QuickTime 6 illetve MPEG-4 formátumban tárolt digitális médiát képes tárolni és sugározni.

A Microsoft szerdán fogja közzétenni a Windows Media 9 Series publikus béta változatát, ez a cég legújabb digitális média lejátszási, készítési és szerver szoftvere. A bemutatóra Los Angelesben kerül sor egy hollywoodi stílusú gálán, amelynek házigazdája a cég igazgatótanácsának elnöke, Bill Gates lesz. Az elemzők szerint várható az is, hogy a cég új audió és videó codec-eket mutat be. A digitális médialejátszó többek között olyan újdonságokkal rendelkezik, mint a fogyasztók személyes szférájának és adatainak megőrzése.

A Microsoft még mindig finomítja a .Net webszolgáltatási stratégiáját, amely Gates szerint az eredetileg tervezettnél lassabban halad. Az elemzők szerint a .Net Server bemutatásának többszöri késleltetése hozzájárulhatott a vártnál lassabb előrehaladáshoz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról