Szerző: Barna József

2002. szeptember 26. 12:05

Csak hetek múlva várható az Athlon XP 2400+ és 2600+ piaci megjelenése

Még mindig nem érkeztek meg az AMD disztribútoraihoz az augusztus 21-én bejelentett Athlon XP 2400+ és 2600+ processzorok -- írja a The Inquirer című informatikai bulvárlap.

Még mindig nem érkeztek meg az AMD disztribútoraihoz az augusztus 21-én bejelentett Athlon XP 2400+ és 2600+ processzorok -- írja a The Inquirer című informatikai bulvárlap.

Szintén disztribútoroktól származó információkra hivatkozva a lap azt is közölte, hogy még több hét szükséges ahhoz, hogy az első chipek megérkezzenek a kereskedőkhöz. Az AMD augusztus 21-én jelentette be Athlon XP 2400+ és 2600+ processzorait, azonban egyelőre úgy tűnik, csupán egy pár példány létezik a chipekből, amelyeket az alaplapgyártók és a sajtó képviselői kaptak meg tesztelés céljára. Jelenleg még a legnagyobb számítógépgyártók sem rendelkeznek ilyen processzorokkal -- írja az Inquirer.

Mint ismeretes, a pletykák szerint az AMD október elején mutatja be 333 MHz-es front side busszal működő Athlon XP 2700+ és 2800+ chipjeit, az Inquirer szerint ezeknek még a mintapéldányait sem szállította le az AMD. Ezzel szemben a november közepén debütáló 3,06 GHz-es Pentium 4 processzorok első darabjai már megérkeztek a disztribútorokhoz.

Korábbi hírek szerint a megnövelt sebességű, 333 MHz-es rendszerbusz használatával alkalmazásoktól függően 3,5-7,5%-os sebességnövekedés érhető el a jelenleg kapható, 266 MHz-es buszt használó Athlon XP processzorokhoz képest. Az AMD "Advanced 333MHz FSB" néven harangozza majd be processzorainak új képességét.

Amint arról beszámoltunk, a már kapható vagy hamarosan megjelenő lapkakészletek közül egyelőre az NVIDIA nForce2 és a VIA KT400 támogatja hivatalosan is a gyorsabb rendszerbuszt. Alaplapgyártók szerint azonban a VIA-nak jelentős piaci előnyt jelent, hogy a KT400-zal szerelt alaplapok már megvásárolhatóak, míg az nForce2-re épülő termékek piaci megjelenése leghamarabb október közepén esedékes. A rivális SiS SiS746 típusjelű lapkakészlete még később jelenik meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról