Szerző: Bodnár Ádám

2002. szeptember 17. 19:52

Quad Band Memory technológia a VIA lapkakészleteiben

A tajvani VIA Technologies és az S3 Graphics ma sajtóközleményben jelentette be, hogy licencmegállapodást írt alá a Kentron Technologieszel. A szerződés értelmében az előbbi cégek jogosultak a Kentron által kifejlesztett QBM (Quad Band Memory) technológia használatára.

[HWSW] A tajvani VIA Technologies és az S3 Graphics ma sajtóközleményben jelentette be, hogy licencmegállapodást írt alá a Kentron Technologieszel. A szerződés értelmében az előbbi cégek jogosultak a Kentron által kifejlesztett QBM (Quad Band Memory) technológia használatára.

A VIA szakemberei úgy vélik, hogy a jelenlegi DDR memóriatechnológia gátolja a számítógépek teljesítményének hatékony növelését, hiszen a rendszermemória nem képes kielégíteni az egyre gyorsabb processzorok memóriaéhségét. Egy 533 MHz-es rendszerbuszt használó Intel Pentium 4 processzor például 4,2 Gbyte/sec-nál nagyobb sávszélességgel képes kommunikálni az alaplapi north bridge-dzsel, míg a rendszermemória a jelenleg leggyorsabb szabványosított sebességen, DDR333 modulok használata esetén mindössze 2,7 Gbyte maximális sávszélességet képes biztosítani.

E sávszélesség-problémára megoldást jelenthet a DDR II szabványnak megfelelő memóriamodulok elterjedése, ezek piaci megjelenése azonban legkorábban 2004-ben várható. A VIA és az S3 Graphics áthidaló megoldásként részben kétcsatornás memóriavezérlővel rendelkező, részben pedig a QBM technológiát támogató lapkakészleteket dob piacra a közeli jövőben. Míg azonban a kétcsatornás vezérlők bonyolítják az alaplapok tervezését, és így növelik azok előállításának költségeit, a QBM technológia visszafelé kompatibilis a DDR szabvánnyal, így a memória-sávszélesség növelésének költséghatékony lehetőségét kínálja.

A QBM technológia segítségével egyetlen órajel alatt négy bitnyi adat továbbítható úgy, hogy a kétbankos modul egyik bankja órajelének fázisát egy, a modulon található DIM PLL (fáziszárt hurok) 90 fokkal eltolja a másik bank fázisához képest. A QBM alkalmazásával így DDR266 és DDR333 szabványú memória használata esetén 4,2, illetve 5,4 Gbyte/sec sávszélesség is elérhetővé válik.

A VIA és az S3 Graphics egyelőre nem hozta nyilvánosságra, hogy mely jövőbeni lapkakészletei támogatják a Kentron QBM technológiáját.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról