:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. szeptember 9. 11:00

Ma kezdődik az őszi Intel Developer Forum

A kaliforniai San Joséban ma veszi kezdetét az Intel Developer Forum Fall 2002 rendezvény. Várhatóan jó néhány Intel-újdonságról lebben fel a fátyol az eseményen, melyekről a helyszínen tartózkodó tudósítónk révén folyamatosan igyekszünk tájékoztatni olvasóinkat.

[HWSW] A kaliforniai San Joséban ma veszi kezdetét az Intel Developer Forum Fall 2002 rendezvény. Várhatóan jó néhány Intel-újdonságról lebben fel a fátyol az eseményen, melyekről a helyszínen tartózkodó tudósítónk révén folyamatosan igyekszünk tájékoztatni olvasóinkat.

Sajtóértesülések szerint az őszi IDF-en az Intel részletesen is bemutatja a kifejezetten a hordozható számítógépek igényeit szem előtt tartó új processzorarchitektúráját, mely jelenleg Banias néven ismert. Az Izraelben tervezett és a bibliai Caesarea Philippi város romjainak lelőhelyéről elnevezett processzor specifikációiról egyelőre csupán annyit tudni, hogy fogyasztása 25%-kal alacsonyabb lesz a jelenlegi mobil processzorokénál, és integrált hálózati funkciókat is tartalmaz. Az Intel képviselőinek korábbi nyilatkozatai szerint a Banias egy teljesen új architektúrára épül, amelyet a kezdetektől fogva az alacsony fogyasztás elvének előtérbe helyezésével fejlesztettek. A processzor a Pentium 4-nél hatékonyabb architektúrával rendelkezik, és várhatóan 1,4 GHz körüli sebességen debütál a jövő év első negyedévében.

Az Intel az eseményen várhatóan fellebbenti a fátylat a következő generációs Itanium architektúráról, a Madisonról is. A Madison a korábban McKinley néven ismert Itanium 2 utóda. A júliusban bejelentett 1 GHz-es McKinley 0,18 mikronos csíkszélességgel készül és kiviteltől függően 1,5 vagy 3 Mbyte harmadszintű gyorsítótárat tartalmaz. A Madison azonban az Intel 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártja, aminek révén nagyobb órajelet érhet el, és várhatóan az L3 cache mérete is megkétszereződik 3, illetve 6 Mbyte-ra. Az IDF-en a Unisys és az NEC is kiállítja Madison alapú szervereit.

Ezen túlmenően számos izgalmas téma kerül terítékre az IDF-en, melyek közül kiemelt várakozással tekintünk a Hyper-Threading technológiával ellátott asztali Pentium 4 processzorra, valamint a jövő évben piacra kerülő, 90 nanométeres technológiával gyártott Prescott magos Pentium 4-gyel kapcsolatos információkra.

Az újdonságokról tudósítónk naponta részletes cikkben számol be.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 17:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.