Szerző: Bodnár Ádám

2002. szeptember 4. 17:35

Európai DataGrid konferencia Piliscsabán

[Mmd] Szeptember elsején kezdődött, és ötödikén ér véget Piliscsabán az 5. EU DataGrid Projekt Konferencia, melyet az Európai Unió DataGrid kezdeményezése és az MTA Sztaki szervezett az IBM és a Sun közreműködésével.

[Mmd] Szeptember elsején kezdődött, és ötödikén ér véget Piliscsabán az 5. EU DataGrid Projekt Konferencia, melyet az Európai Unió DataGrid kezdeményezése és az MTA Sztaki szervezett az IBM és a Sun közreműködésével.

Az esemény sajtótájékoztatóján Kacsuk Péter, a Sztaki tudományos tanácsadója elmondta: a Grid (fürt) olyan internet alapú számítóhálózat, amely lehetővé teszi a csatlakozó számítógépek teljesítményének összeadását. A Grid hálózatban a legkülönbözőbb, egymástól akár távol lévő eszközök (az asztali PC-ktől a szerverekig) kapcsolhatók össze, s ezáltal a szuperszámítógépeket meghaladó teljesítmény érhető el. Az Országos Meteorológiai Szolgálat már most használ egy, a Sztaki személyi számítógépeire alapozott Gridet rövid távú előrejelzései elkészítéséhez.

Az ELTE és a BME szervereinek és személyi számítógépeinek felhasználásával elindult a Magyar Szuperszámítógép Grid Projekt is, melynek célja, hogy az akadémiai és egyetemi közösség tagjai elérjék és felhasználják egymás erőforrásait. A tervek szerint a rendszer egy olyan nyílt Grid lesz, melyhez megfelelő szabályok mellett bárki csatlakoztathatja saját erőforrásait, s cserébe elérheti, felhasználhatja a Grid többi erőforrását. A nyílt Gridet Kacsuk Péter egy szövetkezethez hasonlította, amelybe mindenki beadja a saját erőforrását, és részesül a közös előnyökből.

Fabrizio Gagliardi, az Európai Unió DataGrid projektjének vezetője arról adott tájékoztatást, hogy az Unió három év alatt összesen közel tízmilliárd Euróval támogat különböző Grid projekteket, melyek biológiai, fizikai, csillagászati, földtani kutatásokat segítenek. Gagliardi szerint a Grid elterjedését meggyorsítja, hogy az internet ma már a mindennapok része, így a leendő felhasználók nem egy teljesen ismeretlen területtel találkoznak.

Andreas Kerstan, az IBM regionális menedzsere elmondta, hogy komoly lehetőséget látnak a Grid technológia üzleti felhasználásában. Egy banknak például havonta egyszer, a számlakivonatok elkészítésénél óriási számításigényre van szüksége; ez a kapacitás azonban a többi időszakban kihasználatlan, így felesleges a csúcsterhelésre méretezett mértékű informatikai beruházás. Amennyiben a bank csatlakozik egy Grid hálózathoz, az erőforrás-igényes feladatokat el tudja rajta végezni.

Szakértők szerint a Grid a létező, de ki nem használt számítási teljesítmény felhasználásával -- melybe beletartoznak a munkavégzés után kikapcsolt irodai gépek, vagy a nem teljes kihasználtsággal futó berendezések -, a web következő generációját jelenti és forradalmasítja az informatikát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról