Szerző: Bodnár Ádám

2006. január 25. 09:45

Nem voltak korlátlanok a T-Online ADSL-csomagjai

A Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsának kedden hozott határozata szerint a T-Online megtévesztette a fogyasztókat, amikor korlátlanként, illetve forgalomfüggetlenként hirdette ADSL-díjcsomagjait, mégis egyoldalúan felbontotta azon előfizetők szerződését, akik túl nagy adatforgalmat generáltak. A GVH eltiltotta az internetszolgáltatót a jogsértő gyakorlat folytatásától, azonban büntetést nem szabott ki.

[HWSW] A Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsának kedden hozott határozata szerint a T-Online megtévesztette a fogyasztókat, amikor korlátlanként, illetve forgalomfüggetlenként hirdette ADSL-díjcsomagjait, mégis egyoldalúan felbontotta azon előfizetők szerződését, akik túl nagy adatforgalmat generáltak. A GVH eltiltotta az internetszolgáltatót a jogsértő gyakorlat folytatásától, azonban büntetést nem szabott ki.

Amint az ismert, a T-Online augusztusban közel 50 előfizetőjének szerződését mondta fel azzal az indokkal, hogy a felhasználók által forgalmazott adatmennyiség komoly veszteségeket okozott a cégnek: a vállalat tájékoztatása szerint az előfizetők egyenként havi többszáz gigabájttal terhelték meg a hálózatot. A T-Online ezután bevezette az Általános Szerződési Feltételeiben az extrém felhasználás fogalmát: aki rendszeresen havi 150 gigabájtnál többet forgalmaz, figyelmeztető levelet kap a cégtől, és amennyiben nem változtat letöltési szokásain, a T-Online másik díjcsomagot vagy másik szolgáltatót ajánl fel neki.

A Versenytanács határozatában leszögezte, hogy a versenyjogi értékelés arra nem vonatkozik, vajon a T-Online jogszerűen mondta-e fel a szerződéseket, kizárólag arra, hogy a cég megsértette-e a versenytörvény rendelkezéseit akkor, amikor reklámjaiban arról adott tájékoztatást, hogy az ADSL-szolgáltatás esetén semmilyen korlátozás sem érvényesül az előfizető által forgalmazott adatmennyiség kapcsán. A GVH szerint a reklámok ezen tájékoztatása nem felelt meg a valóságnak, ezért eltiltotta a céget a "forgalomfüggetlen" és "korlátlan" jelzők használatától.

A T-Online meggyőződése ugyanakkor, hogy nem tévesztette meg az ügyfeleit -- áll a szolgáltató által tegnap kiadott közleményben. A vállalat álláspontja szerint a korlátlanság és a forgalomfüggetlenség nem ugyanaz, a T-Online úgy véli, a forgalomfüggetlenség mindössze annyit jelent, hogy a felhasználó igénye szerint mindössze 100 kilobájtot, vagy akár 300 gigabájtot is letölthet egy hónap alatt, miközben az általa fizetendő díj nem változik. A cég az írásbeli határozat elemzését követően dönt arról, hogy bíróságon a forgalomfüggetlen jelző megtévesztő jellegét felülvizsgáltassa.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról