Szerző: Bodnár Ádám

2006. január 12. 11:08

Olcsóbbak lesznek idén a mobiltelefonok

Az iSuppli piackutató cég szerdán kiadott jelentése szerint a mobiltelefon-gyártóknak tovább kell csökkenteniük az áraikat az elkövetkező években, hogy növelni tudják eladásaikat az egyre telítődő piacokon.

[HWSW] Az iSuppli piackutató cég szerdán kiadott jelentése szerint a mobiltelefon-gyártóknak tovább kell csökkenteniük az áraikat az elkövetkező években, hogy növelni tudják eladásaikat az egyre telítődő piacokon.

Scott Smyser vezető elemző úgy véli, a fejlett országokban nincs elég erős kereslet az új készülékek iránt, a fejlődő piacokon az igény adott, azonban azokat csak ultra-alacsony árú -- 30 dollárnál is olcsóbb -- telefonokkal lehet kielégíteni. Jelenleg Kína, India és Dél-Amerika a leggyorsabban fejlődő régiók, azonban ezeken a területeken a vevők igen árérzékenyek, a legolcsóbb modelleket keresik.

Az idén világszerte 850 millió készülék eladására van kilátás, ez a tavalyi 810 millióhoz képest csupán 5 százalékos fellendülést jelent, ráadásul az eladási darabszám növekedése nem fogja ellensúlyozni az árak csökkenését. Az iSuppli adatai szerint 2005-ben a világszerte értékesített mobiltelefonok ára átlagosan 142 dollár volt, idén ez 9 százalékkal 129 dollárra fog csökkenni. Tavaly a mobilgyártók összesen 115,1 milliárd dollár bevételt könyvelhettek el, idén azonban 4,7 százalékkal kevesebbel kell beérjék -- prognosztizálja az iSuppli.

A tavalyi rekordévhez fogható eladásokra legközelebb 2009-ben van kilátás, az iSuppli szerint akkora a piacra készülékek közel fele harmadik haználható lesz a harmadik generációs hálózatokon és olyan fejlett szolgáltatásokkal rendelkezik majd, mint video- és zenelejátszás.

Regisztrálj az ingyenes Cloud-native és DevOps tippek nagyvállatoknak konferenciára, ahol a Red Hat és az Alerant szakértői bemutatják a Kubernetes, OpenShift, microservice architektúrák gyakorlati alkalmazását!

a címlapról

privátháló

2

VPN-nel bővül a Google One

2020. október 30. 11:52

A vaskosabb előfizetésekhez a Google új, ajándék VPN szolgáltatást is hozzácsap.