Szerző: Bodnár Ádám

2006. január 30. 11:16

Két év börtönre ítélték a Windows forrását árusító férfit

[eWeek] Egy New York-i bíróság pénteken két év börtönre ítélte az illwill néven ismert crackert, aki pénzért árulta a Windows NT 4.0 és a Windows 2000 forráskódját, amely a Microsofttól szivárgott ki. A 29 éves William Genovese ellen korábban már 12 elmarasztaló ítélet született, ezek közül 3 számítógépes bűncselekményekkel kapcsolatban. A fiatalember március 14-én fog börtönbe vonulni, a büntetés letöltése után pedig két évig csak úgy internetezhet, hogy a hatóságok figyelik minden online tevékenységét.

[eWeek] Egy New York-i bíróság pénteken két év börtönre ítélte az "illwill" néven ismert crackert, aki pénzért árulta a Windows NT 4.0 és a Windows 2000 forráskódját, amely a Microsofttól szivárgott ki. A 29 éves William Genovese ellen korábban már 12 elmarasztaló ítélet született, ezek közül 3 számítógépes bűncselekményekkel kapcsolatban. A fiatalember március 14-én fog börtönbe vonulni, a büntetés letöltése után pedig két évig csak úgy internetezhet, hogy a hatóságok figyelik minden online tevékenységét.

A Microsoft 2004 február 12-én szerzett tudomást arról, hogy a Windows NT 4.0 és a Windows 2000 forráskódjának részei illetéktelenek kezébe került. A cég állásfoglalása szerint az ipari titoknak minősülő forráskód nem a Microsoft belső hálózatából került ki, hanem a vállalat egyik partnerétől szívároghatott ki. A Windows 2000 forráskódja egy több mint 200 Mbyte nagyságú, ZIP tömörítésű csomag formájában terjedt az interneten, ez azonban az operációs rendszer forrásának csupán töredéke: Microsoft állítása szerint a Windows 2000 teljes forráskódja 35 millió programsort tartalmaz és mintegy 40 Gbyte méretű.

Genovese nem sok hasznot húzott a szoftverből, ugyanis weboldalán mindössze egyszer rendelték meg a forrást, a 40 dolláros vételárat pedig pechjére épp egy Microsoft-alkalmazott fizette ki, akit azzal bíztak meg hogy kutassa fel az illegális forrásokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról