:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. január 3. 10:14

Tovább nő a Cornice apró merevlemezeinek kapacitása

Az apró merevlemezeiről ismert Cornice a világ legkisebb meghajtóinak bemutatására készül. A héten kezdődő Consumer Electronics Show-n lesz látható a Dragon termékvonal két új tagja, amelyek nem csak kisebb méretűek az elődöknél, hanem kapacitásuk is megnőtt. A Cornice Dragon merevlemezek korábban 4 és 6 gigabájtos kapacitással voltak elérhetők, mostantól azonban 8 vagy 10 gigabájt tárolására képesek.

[HWSW] Az apró merevlemezeiről ismert Cornice a világ legkisebb meghajtóinak bemutatására készül. A héten kezdődő Consumer Electronics Show-n lesz látható a Dragon termékvonal két új tagja, amelyek nem csak kisebb méretűek az elődöknél, hanem kapacitásuk is megnőtt. A Cornice Dragon merevlemezek korábban 4 és 6 gigabájtos kapacitással voltak elérhetők, mostantól azonban 8 vagy 10 gigabájt tárolására képesek.

Az új Dragonok már csak akkorák, mint egy vékony gyufásdoboz, a vállalat szerint a méret 40 százalékos csökkentése lehetővé teszi a készülékgyártók számára hogy még kisebb merevlemezes MP3-játszókat vagy mobiltelefonokat tervezzenek. A mobil felhasználást szem előtt tartva a Dragon meghajtókban alkalmazott CrashGuard technológia még másfél méteres zuhanás esetén is megvédi a merevlemezen tárolt adatokat.

Az apró merevlemezek legnagyobb piaci ellenfelei a növekedő kapacitású flash memóriachipek. A meghajtók tányérja -- az adatokat hordozó fizikai közeg -- azonban már nem zsugorítható tovább, ugyanis az túlzott kompromisszumokkal járna a kapacitás terén. Kis kapacitású merevlemezt pedig nem érdemes gyártani, mert biztosan többe kerülne, mint egy ugyakakkora kapacitású flash memória. Az apró merevlemezeknek egyetlen lehetősége, hogy azonos méretben nagyobb kapacitást nyújtanak, mint a memóriakártyák.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a mini merevlemezek ne fejlődnének tovább, az úgynevezett "merőleges adatrögzítés" bevezetésével a kapacitásuk azonos tányérméret mellett is látványosan növelhető. Az ár és kapacitás tekintetében a merevlemezes meghajtók továbbra is előnyben lesznek a flash memóriakártyákkal szemben: a Cornice új meghajtói 85 dolláros listaáron érhetők el a készülékgyártók számára, ennyi pénzért ma 1 gigabájtos memóriakártyát adnak a boltokban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.