Szerző: Bodnár Ádám

2006. január 4. 13:46

ATI Radeon X1900XTX néven érkezik az R580

[The Inquirer] Az Inquirer információi szerint az ATI január végén, 24-én lebbenti fel a fátylat eddig R580 kódnéven ismert grafikus chipjéről, amely végül Radeon X1900XTX néven kerül a boltokba. Jól értesült források tudni vélik, hogy ezúttal nem csupán paper launch-ra készül az ATI, a kártyák a bejelentést követően röviddel már levehetők lesznek az üzletek polcairól.

[The Inquirer] Az Inquirer információi szerint az ATI január végén, 24-én lebbenti fel a fátylat eddig R580 kódnéven ismert grafikus chipjéről, amely végül Radeon X1900XTX néven kerül a boltokba. Jól értesült források tudni vélik, hogy ezúttal nem csupán "paper launch"-ra készül az ATI, a kártyák a bejelentést követően röviddel már levehetők lesznek az üzletek polcairól.

A Radeon X1900XTX nem csak több shader egységgel rendelkezik majd mint a Radeon X1800XT, hanem még magasabb órajelen is üzemel: a pletykák szerint a grafikus mag órajele 695 MHz lesz, míg a chiphez kapcsolt GDDR4 (?) memóriachipek 1550 MHz-es effektív órajelen ketyegnek. Ezen paraméterek ismeretében nem nehéz megtippelni, hogy az ATI új üdvöskéje lényegesen nagyobb teljesítményt nyújt a jelenlegi csúcstartónál, az 512 megabájt memóriával megtámogatott GeForce 7800 GTX-nél. Az X1900XT változat némileg lassabb lesz az XTX-nél, 625/1450 MHz-en üzemel majd.

Az R580 az R520-hoz hasonlóan a TSMC gyáraiban készül 90 nanométeres csíkszélességű technológiával és az első példányokat állítólag már nyár óta teszteli a kanadai cég, a sorozatgyártásból származó chipek első szállítmánya pedig több hete megérkezett az ATI-hoz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról