Szerző: Bodnár Ádám

2006. január 17. 09:35

Szállítja 160 gigabájtos mobil merevlemezét a Seagate

[News.com/HWSW] A világ legnagyobb merevlemez-gyártója, a Seagate megkezdte merőleges adatrögzítési technológiát alkalmazó mobil meghajtóinak szállítását. A tavaly bejelentett, de csak mostantól elérhető Momentus 5400.3 egy 2,5 hüvelykes merevlemez, amelynek kapacitása nem kevesebb mint 160 gigabájt. A termék árát a Seagate nem hozta nyilvánosságra.

[News.com/HWSW] A világ legnagyobb merevlemez-gyártója, a Seagate megkezdte merőleges adatrögzítési technológiát alkalmazó mobil meghajtóinak szállítását. A tavaly bejelentett, de csak mostantól elérhető Momentus 5400.3 egy 2,5 hüvelykes merevlemez, amelynek kapacitása nem kevesebb mint 160 gigabájt. A termék árát a Seagate nem hozta nyilvánosságra.

160 gigabájtos mobil merevlemez

A Momentus 5400.3-at a vállalat elsősorban noteszgépekbe, illetve szórakoztató eszközökbe szánja, ez utóbbira utal hogy kapacitásával kapcsolatban közölték, a meghajtó akár 40 ezer zeneszám vagy három óra HD felbontású videó tárolására alkalmas. A merevlemez tányérjai percenként 5400-as fordulaton pörögnek, a vállalat azonban tervezi lassabb, így olcsóbb és energiatakarékosabb változatok megjelentetését is.

A merőleges adatrögzítési technológia (perpendicular recording) a Seagate tervei szerint hamarosan megjelenik az asztali gépekbe és szerverekbe szánt 3,5 hüvelykes meghajtókban, valamint a mobil eszközökbe tervezett 1 hüvelykes merevlemezekben is. Charles Pope, a Segeate pénzügyi vezérigazgatója tavaly júliusban azt közölte, 2006 végére a vállalat által piacra dobott szinte összes meghajtó erre a technológiára épül.

Egyes vélekedések szerint a techológia alkalmazásával az asztali gépekbe szánt merevlemezek kapacitása már az év végén elérheti az 1 terabájtos álomhatárt, miközben az egységnyi adatra jutó költség folyamatosan csökken.

Hamarosan jönnek a terabájtos merevlemezek

A jelenleg elterjedt merevlemezek esetén az adatokat felépítő bitsorozatok a hordozóréteggel párhuzamosan helyezkednek el. A nagyobb kapacitás eléréséhez a meghajtók gyártóinak növelniük kell az adatsűrűséget, ez az adabitek méretének csökkentésével és egymáshoz közelebb helyezésével érhető el, azonban ennek a megközelítésnek számos körülmény szab gátat. Az egyre nagyobb adatsűrűségű médiumokon egyre kisebb terület áll rendelkezésre az adatbitek tárolására, ami ahhoz vezethet, hogy a merevlemez működése közben felszabaduló hő hatására az adatok mágnesesen instabillá válnak, azaz módosulnak vagy törlődnek.

A leírt problémára (szuperparamágnesesség) megoldást jelenthet a megbízhatóbb, magasabb koercitivitással rendelkező médiumok használata, ám a hagyományos mágneses író-olvasó fejek nem képesek írni ilyen felületre. Az adatbitek merőleges elrendezése esetén azonban azok mágneses orientációja a médiára merőleges, ennek révén akár tízszeresére is növelhető az adatsűrűség, így egyetlen 3,5 hüvelyk átlójú tányéron akár 1 terabájt is tárolható.

Brian Dexheimer, a Seagate értékesítsi vezetője szerint a merőleges adatrögzítés bevezetése szükségszerű lépés a gyártók részéről az egyre nagyobb kapacitásért folytatott harcban. Dexheimer elmondta, hogy a technológia továbbfejlesztése révén a jövőben egy 2,5 hüvelykes meghajtó kapacitása elérheti az 1,5 terabájtot is. "Az iparnak ez több évig tartó munkájába kerül ugyan, de elérhető" -- mondta Dexheimer.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról