:

Szerző: Ady Krisztián

2006. január 2. 15:11

Közös adós-adatbázist hoz létre a három hazai mobilszolgáltató

A Pannon GSM, a T-Mobile és a Vodafone közös közleményben hozta nyilvánosságra, hogy az elektronikus hírközlési és az adatvédelmi törvény előírásainak megfelelve közös adós-adatbázist hoznak létre 2006. január 2-től. A mobilszolgáltatók közös adatbázisába azon ügyfelek adatai kerülnek be, akik szolgáltatás- igénybevételi lehetőségét a szolgáltatók bármelyike számlatartozás miatt teljesen korlátozza.

[HWSW] A Pannon GSM, a T-Mobile és a Vodafone közös közleményben hozta nyilvánosságra, hogy az elektronikus hírközlési és az adatvédelmi törvény előírásainak megfelelve közös adós-adatbázist hoznak létre 2006. január 2-től. A mobilszolgáltatók közös adatbázisába azon ügyfelek adatai kerülnek be, akik szolgáltatás- igénybevételi lehetőségét a szolgáltatók bármelyike számlatartozás miatt teljesen korlátozza.

A jogszabályi előírásoknak megfelelően minden érintett levélben kap tájékoztatást arról, ha bekerül a nyilvántartásba, s kikerüléskor is hasonló módon kap értesítést. Az adatbázis naponta frissül, s figyelmezteti az értékesítőt, ha lejárt tartozással rendelkező ügyfél kíván előfizetést vásárolni. A figyelmeztetés tartalmazza, hogy az illetőnek van-e lejárt tartozása, s ha igen, melyik társaságnál. Az adatbázisban szereplő előfizetőkkel szemben mindhárom szolgáltató fenntartja a jogot, hogy az előfizetői szerződés megkötésénél figyelembe vegye annak tényét, hogy az ügyfél adatai szerepelnek a közös adatbázisban.

Az új elektronikus hírközlési törvény egy paragrafusa valóban megengedi, hogy a távközlési szolgáltatók (tehát az internet- és telefonszolgáltatók) a díjhátralékos ügyfeleket egy közös adatbázisból azonosítsák, a törvény azonban pontosan rendelkezik arról is, hogy milyen esetekben kerülhetnek az adósok a listára: így például hamis, megtévesztő adatokkal szerződést kötők, vagy a díjtartozás miatt felbontott szerződéssel a hátuk mögött szolgáltatót keresők.

Korábban a hazai internetszolgáltatók részéről is történtek kezdeményezések egy hasonló lista felállításával kapcsolatban. Az iSite szerint az előfizetők mintegy 20-30 százaléka vándorol szolgáltatóról szolgáltatóra úgy, hogy rendezetlen adósságokat hagy maga után, a szolgáltatók ezeknek az előfizetőknek a mozgásterét szűkítették volna a közös adatbázissal. A HWSW értesülései szerint a cégek nem jutottak közös nevezőre abban a tekintetben, hogy ki üzemeltesse az adatbázist, ki fogadja az adósok adatait, ki ellenőrizze azokat és ki állja a felelősséget -- adott esetben az anyagi kártérítést -- a tévesen felvitt vagy nem törölt, de már nem aktuális adatokért.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 15:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.