Szerző: Bizó Dániel

2006. január 10. 11:01:47

Az AMD piacra dobta valaha épített legerősebb processzorát

Az Advanced Micro Devices, közismertebb nevén az AMD, a mai nappal eleresztette legújabb fenevadát, a csúcskategóriájú PC-kbe szánt Athlon 64 FX-60 processzort. A keményvonalas játékosoknak, multimédiás tartalomkészítőknek, vagy más számításintenzív feladatot futtatóknak szánt termék nem egy újabb órajelemelést, hanem már egy kétmagos chipet takar.

[HWSW] Az Advanced Micro Devices, közismertebb nevén az AMD, a mai nappal eleresztette legújabb fenevadát, a csúcskategóriájú PC-kbe szánt Athlon 64 FX-60 processzort. A keményvonalas játékosoknak, multimédiás tartalomkészítőknek, vagy más számításintenzív feladatot futtatóknak szánt termék nem egy újabb órajelemelést, hanem már egy kétmagos chipet takar.

Határokat feszegetve

Ennek megfelelően a 2,8 gigahertzes FX-57-nél valamivel visszafogottabb órajelen, 2,6 gigahertzen üzemel a gyártónál ezerdarabos tételben nettó 1031 amerikai dollárért, azaz több mint 213 ezer forintért megvásárolható FX-60. A lélektani 3 gigahertzes határt így az AMD -- egyelőre -- nem törte át, de a 2,6 gigahertzes, kétmagos chip azonban így is egyfajta technikai bravúrnak tekinthető, és előrevetíti a hasonló órajelú Opteron processzorok megjelenését is, amely a vállalat legfontosabb termékcsaládja.

Az Athlon FX-60 indítását mind az kanadai ATI, mint az amerikai NVIDIA lelkesen üdvözölte, utóbbi cég szerint pedig jelenleg a két legerősebb PC-processzor az FX-57, valamint az FX-60, felhasználási területtől, alkalmazásoktól függően. Ebben láthatóan az AMD is egyetért, mivel ennek megfelelően az FX-57 ára nem csökkent az FX-60 piacra kerülésével (az előzetes tájékoztatóval ellentétben a chip ára mégis mérséklődött). A chip tucatnyi kisebb, speciális igényeket kielégítő számítógépgyártó kínálatában megtalálható, mint például az Alienware.


Hector Ruiz elnök-vezérigazgató és az Athlon 64 FX

A konkurenciával szembeni teljesítményfölényét nagyrészt az integrált memóriavezérlőnek köszönhető FX-60 elméletileg gond nélkül beépíthető az eddigi alaplapokba, ha azok teljesítik az AMD által felállított energiaellátási követelményeket. A chip ennek megfelelően Socket939 foglalatba illeszkedik, és DDR400 szabványú memóriákatt támogat, a vezérlő természetesen kétcsatornás.

Gyártástechnológia

A chip úgynevezett SSDOI technológiával készül Drezdában, amely az AMD 90 nanométeres SOI (silicon on insulator) félvezetőgyártási eljárásának egy továbbfejlesztett változata. Az SSDOI a "strained silicon directly on insulator" mozaikszava, azaz feszített szilíciumot alkalmaznak a szigetelőrétegen. Ezzel az IBM-mel közösen kifejlesztett eljárással a hagyományos megoldásokhoz képest jelentősen kedvezőbb működési karakterisztikákat érhetők el a tranzisztoroknál, például adott kapcsolási sebesség mellett lényegesen alacsonyabb a fogyasztás és a szivárgási áram. Korábbi publikációk alapján az SSDOI segítségével egy adott áramkör közel negyedével magasabb órajelet érhet el azonos fogyasztás mellett.


Fab 30, Drezda

Az Intel a múlt év utolsó hónapjaiban már a 65 nanométeres chipek tömegtermelést kezdte meg hillsborói (Oregon, Egyesült Államok) üzemében, és már be is jelentette ennek első gyümölcsét, a kétmagos Yonah chipet. Hamarosan érkeznek a zsugorított Pentium D (Presler) termékek is, valamint március tájékán a Xeonok (Demspey), az év második felében pedig a teljesen új, nagy teljesítményű és energiahatékony mikroarchitektúrára épülő Merom-család.

Lapunk értesülései szerint az AMD a korábban tervezettnél (év vége, jövő év eleje) hamarabb is megjelenhet saját 65 nanométeres chipjeivel, azt azonban egyelőre nem sikerült kiderítenünk, hogy ez vajon csak reagálás az Intel lépéseire és a piaci keresletre, vagy a 65 nanométeres gyártástechnológia hamarabb érte el a bevetésre megfelelő érettséget. Az idei év további újdonságai a DDR2 vezérlő, a gyorsabb HyperTransport linkek, valamint az új foglalatok lesznek.

A csíkszélesség csökkenése több mint 40 százalékkal kisebb struktúrákat eredményez, ezért amennyiben az AMD a tervezettnél korábban kezdi meg a 65 nanométeren folytatott termelést, jó eséllyel akár még idén év végén várhatóak négymagos processzorok, mindkét gyártótól.

a címlapról

bye-bye

5

Átalakul a Nokia menedzsmentje

2020. február 19. 13:44

Megszűnt a műszaki vezérigazgató-helyettesi pozíció, a cég próbál feljönni riválisaira.

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 20. 13:46

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.