Szerző: Bizó Dániel

2006. január 17. 15:31

Itanium-alapú megoldások katalógusa

Az Itanium-platform további népszerűsítése érdekében az Intel Itanium Solutions Alliance (ISA) olyan katalógust hozott létre weboldalán, amely összegyűjti az elérhető szoftvereket, megoldásokat, akár iparág, szállító, vagy földrajzi elhelyezkedés szerint is.

[HWSW] Az Itanium-platform további népszerűsítése érdekében az Intel Itanium Solutions Alliance (ISA) olyan katalógust hozott létre weboldalán, amely összegyűjti az elérhető szoftvereket, megoldásokat, akár iparág, szállító, vagy földrajzi elhelyezkedés szerint is.

A katalógus folyamatosan frissen tartható, és bármelyik érdekelt vállalat kérheti termékeinek bekerülését. Jens-Peter Seick, a Fujitsu Siemens Computers vállalati szervereiért felelős alelnöke elmondta, hogy eddig a különféle gyártók honlapjain szétszórva voltak csak megtalálhatóak az információk. A most felállított oldal azonban ezentúl nagy mértékben megkönnyíti majd az informatikai szakemberek és döntéshozók számára, hogy az itaniumos lehetőségekkel kapcsolatban tájékozódjanak.

Az ISA tavaly alakult meg az Itaniumban érdekelt nagyvállalatok (Bull, Fujitsu, Fujitsu Siemens Computers, Hitachi, HP, Intel, NEC, SGI és Unisys) vezetésével. Célja, hogy az Intel mindössze néhány évre visszatekintő platformjának elismertségét javítsa, valamint hogy elősegítse a korábbi, kihalóban lévő, saját fejlesztésű RISC-platformokról való áttérést technikai támogatással, fejlesztőeszközök és dokumentációk biztosításával.

A HP és az Intel által közösen kifejlesztett, gyökeresen új platform az éves léptékű késés és a várakozásokat messze alul múló kezdés után a 2003 közepén piacra dobott Madison kódnevű Itanium 2 processzorok végre megkezdték a jelentős piaci behatolást. A negyedik negyedéves számokra egyelőre még várni kell, ugyanakkor tudni lehet, hogy az Itanium-alapú szerverek forgalma az első három negyedév során éves szinten több mint 70 százalékkal emelkedett.

A Gartner és az IDC piackutató vállalatok 2005 egészére 2,5 milliárd dolláros forgalmat becsültek, szemben a 2004-es 1,5 milliárddal. A platform idén újabb lökést kaphat a kétmagos Montecito chipek, és a továbbfejlesztett platformok révén, amelyek az év első felére várhatóak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról