Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Az első számítógép a PlayStation 3 processzorával

Bodnár Ádám, 2006. január 11. 11:19
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Cell processzort elsősorban a PlayStation 3 számára fejlesztette ki a Sony, a Toshiba és az IBM, azonban az első Cell-alapú termék mégsem a Sony következő generációs konzolja lesz, hanem egy blade szerverekből álló rendszer, amelyet az ipari, katonai és orvosi megrendelőknek szán a saját alkalmazásaik kifejlesztéséhez a Mercury Computer Systems.

[HWSW] A Cell processzort elsősorban a PlayStation 3 számára fejlesztette ki a Sony, a Toshiba és az IBM, azonban az első Cell-alapú termék mégsem a Sony következő generációs konzolja lesz, hanem egy blade szerverekből álló rendszer, amelyet az ipari, katonai és orvosi megrendelőknek szán a saját alkalmazásaik kifejlesztéséhez a Mercury Computer Systems.

A Cell Technology Evaluation System (CTES) egy vagy két blade szerverrel rendelhető, a blade-ek darabonként két Cell processzort tartalmaznak, amelyek 2,4 GHz-es órajelen működnek, emellett 512 megabájt Rambus XDR memória, 40 gigabájtos merevlemez és gigabites Ethernet hálózati vezérlő található rajtuk. A gépek Linux operációs rendszert futtatnak.

A blade-ek elméleti csúcsteljesítménye eléri akár a 400 gigaflopsot is, azaz 400 milliárd lebegőpontos műveletet -- áll a cég korábbi közleményében. Az érték a Cell korábban megismert képességei alapján egyszeres pontosságú, azaz 32 bites számokkal való műveletekre érvényes, 64 bites számítások terén ez a mutató körülbelül nyolcadára, tehát nagyjából 50 gigaflopsra esik vissza. Ez azonban még mindig lenyűgözően magas, hiszen egy 2,4 GHz-es kétmagos Opteron chip elméleti maximális számítási teljesítménye 9,6 gigaflops.

A CTES háza egy szabványos 19 hüvelykes, 11U magas IBM blade szerver keret, amelybe a Cell-alapú gépek mellett egy szintén Linuxot futtató, Intel Xeon processzoros xSeries 336 szerver is került, elsősorban fejlesztési, tesztelési, szimulációs célzattal. A rendszert egy menedzsment-konzol egészíti ki. A CTES-hez komplett IBM szoftverfejesztő-készlet jár, amelynek a tartozékai a különféle tudományos függvénykönyvtárak. A számítógép egyelőre csak a Mercury kiemelt ügyfelei számára érhető el, az ára nem nyilvános.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.