:

Szerző: Bizó Dániel

2006. január 9. 13:19

Újszerű, lecsatolható kijelzőjű notebookot mutatott be a Toshiba

[TabletPCReviewSpot.com/ITworld.com] A múlt hét második felében, Las Vegasban lezajlott Consumer Electronics Show (CES) alkalmával, ahol a világ összes magára valamit is adó elektronikai és informatikai vállalata megjelenik évről évre, a Toshiba egy újszerű koncepció notebookkal állt elő.

[TabletPCReviewSpot.com/ITworld.com] A múlt hét második felében, Las Vegasban lezajlott Consumer Electronics Show (CES) alkalmával, ahol a világ összes magára valamit is adó elektronikai és informatikai vállalata megjelenik évről évre, a Toshiba egy újszerű koncepció notebookkal állt elő.

A gép első pillantásra egy hibrid tablet PC-nek tűnhet, azaz a billentyűzet lecsatolható a kijelzőről, amely magában foglal egy teljes értékű a számítógépet, így a gép használható hagyományos notebookként, valamint tabletként is. A kiállított Toshiba-gép esetében viszont a kijelző valószínűleg mindössze jelfeldolgozó processzort és rádiós hálózati (például Wi-Fi) chipet, valamint akkumulátort tartalmaz, a valós munkát a fejetlenné vált gép végzi továbbra is.

Egy így kapott 12,1 hüvelykes prototípus kijelző, miközben teljes értékű számítógépként funkcionál, alig nyom többet fél kilogrammnál, 1,78 centiméter vastag, viszont egyelőre mindössze 1 óra önálló üzemre képes. Bár konkrét kereskedelmi termék nem létezik belőle, a CES-en kiállított példány az új, kétmagos Intel Yonah chipekre épülő Portégé M400-as egy átalakított változata, a Toshiba állítása szerint egy-másfél éven belül akár egész család kerülhet piacra, kezdve a 10 hüvelykes formátumtól egészen a 15 hüvelykig.

Ehhez azonban a japán elektronikai mamut jelentősen le kívánja faragni a gép dimenzióit, miközben az üzemidőt 3-4 órára akarja feltornászni, hogy az a vevők számára elfogadható legyen. Egyelőre lítiumion akumulátorok találhatóak a gépben, a Toshiba azonban élen jár az üzemanyagcellás fejlesztések terén, így ez az irány sem kizárható. Kétséges továbbá a versenyképes árazás is, valamint hogy a készülék mely régiókban kerülhet bemutatásra. A vállalat először tavaly tavasszal jelentette be a fejlesztést, eddig azonban igen kevés részlet látott napvilágot, és a CES-en is végeredményben maga az új kiállított gép jelentette az igazi újdonságot.

Az ígéret szerint egy egybefüggő Wi-Fi hálózattal lefedett épületen, például a lakásban vagy a munkahelyen a lecsatolható kijelzőt a gép nélkül teljesítményveszteség vagy a kép romlása nélkül magunkkal vihetjük, akár videoanyagot nézve rajta. A kijelző ekkor egy tablet PC-ként viselkedik, azaz egy tollal vezérelhetjük, vagy írhatunk rá. Az újbóli bemutatás, és az M400-as átalakítása azt ígéri, a Toshiba valóban munkálkodik ilyen notebookok forgalmazásán.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.