:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. január 30. 10:46

Fél terabájtos merevlemez a Western Digitaltól

A Western Digital két új nagykapacitású merevlemezt mutatott be, az egyiket asztali gépek, a másikat pedig notebookok számára. Az asztali gépekbe és belépőszintű szerverekbe szánt, Serial ATA felületű WD Caviar SE16 elképesztő, fél terabájtos (500 gigabájtos) kapacitású meghajtó, amelynek tányérjai percenként 7200-at fordulnak.

[HWSW] A Western Digital két új nagykapacitású merevlemezt mutatott be, az egyiket asztali gépek, a másikat pedig notebookok számára. Az asztali gépekbe és belépőszintű szerverekbe szánt, Serial ATA felületű WD Caviar SE16 elképesztő, fél terabájtos (500 gigabájtos) kapacitású meghajtó, amelynek tányérjai percenként 7200-at fordulnak.

A vállalat állítása szerint a beépített 16 megabájt gyorsítótárnak és a Native Command Queing támogatásnak köszönhetően akár másodpercenként 300 megabájtos olvasási sebesség is elérhető a merevlemezzel. A terméket olyan felhasználási területekre szánja a Western Digital, ahol nagyméretű fájlokkal kell villámgyorsan dolgozni, ilyen lehet például a digitáls médiafeldolgozás, videovágás, illetve a kisebb szerverek. A fél terabájtos Caviar SE16 merevlemez listaára 350 dollár, azaz mintegy 73 ezer forint.

A noteszgépek tulajdonosait egy 120 gigabájtos mobil merevlemezzel örvendeztette meg a vállalat. A Scorpio család legújabb tagjai 40, 60, 80, 100 vagy 120 gigabájtos kapacitású kivitelben érhetők el és akár EIDE, akár Serial ATA felülettel is rendelhetők. A 8 megabájtos gyorsítótárat tartalmazó meghajtókban a tányérok percenként 5400-at pördülnek. A Western Digital állítása szerint az akusztikai fejlesztéseknek köszönhetően az új Scorpio meghajtók rendkívül csendesek. A 120 gigabájtos csúcsmodell ára 235 dollár (~49 ezer forint).

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.